Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Јашари на челу КБС — лоша вест за Србе на Космету

CC BY-SA 3.0 / Wikipedia/Bdx / Меморијал Адему Јашарију у Преказу
Меморијал Адему Јашарију у Преказу - Sputnik Србија, 1920, 01.12.2021
Пратите нас
Постављањем Башкима Јашарија на чело КБС-а, Приштина је послала поруку да терористичка ОВК и даље постоји и да ће идеја коју су заступали јачати, што је за Србе на Косову и Метохији лоша вест и значи да могу свашта да очекују, сматра Митар Ковач, генерал-мајор у пензији.
Ковач каже да је нови легитимитет терористичкој ОВК дао и Аљбин Курти, када је недавно за КБС рекао да су наставак ОВК, а додатно упозорење је постављање Јашарија који је потомак Адема Јашарија, озлоглашене и доказано антисрпски оријентисане личности.

„Актуелна власт у Приштини покушава да ’дисциплинује‘ врхове у својим безбедносним структурама, што показује и овај случај, када на чело КБС-а доводи људе који су политички подобни и проверени кадрови, а уско везани за њихов ’национални‘ покрет из прошлости, каже Ковач.

Ствар је тим гора што се ради, додаје он, о људима који су чланови оних фамилија које су непосредно учествовале у јачању терористичког покрета на КиМ, односно, терористичке ОВК.

Лоша вест за Србе

Нови командант КБС-а је, иначе, својевремено био предмет интересовања и Кфора и Унмика и налази се у „Белој књизи организованог криминала коју је Кфор објавио за своје интерне потребе.
Коментаришући ту чињеницу, Ковач каже да се ради о особи који је напредовала захваљујући подршци тих националних елемента, па и криминалних кругова на простору КиМ.

„А знамо да је њихов политички врх уско везан са људима сумњивих биографија који се баве трафикингом, наркотицима, продајом оружја итд, напомиње наш саговорник, подсећајући да је Рифат Јашари вођа једног од најјачих криминалних кланова на Косову.

Именовање Башкима Јашарија, уверен је Ковач, из тог разлога није никако добра вест, посебно у смислу безбедности Срба на КиМ.

„Такви људи када дођу на чело безбедносних структура неће се пуно бавити заштитом грађанских права, а још мање заштитом мањина на КиМ, односно Срба и у том смислу српско становништво ће бити угроженије, напомиње Ковач.

Ако томе додамо и људе које ће он довести за собом, истиче Ковач, како би обезбедио потпуну послушност током извођења будућих операција, што политичких што осталих, онда можемо да очекујемо само нове проблеме.

Зашто се повукао претходни командант

Бивши командант Косовских безбедносних снага Рахман Рама дао је оставку на ту функцију, а у краткој изјави за „Кљан Косова“ након церемоније примопредаје дужности рекао је да је „поднео оставку јер је довољно дуго провео на овој функцији“.

Косовски медији су пренели да је процедура за Рамину смену покренута пре два месеца, након сукоба са министром одбране Армендом Мехајем, а да је до несугласица између команданта КБС-а и министра одбране дошло 18. септембра, две ноћи пре акције Косовске полиције на северу за успостављање реципроцитета регистарских таблица са Србијом.

Мехај је те вечери наредио команди КБС-а да офарба четири америчка војна оклопна возила „М1117 АСВ“ у плаво, са образложењем да ће бити коришћена као подршка полицијској акцији на северу Косова, што је Рама категорички одбио.
Иначе, таква пракса није дозвољена у оквиру споразума о испоруци возила из САД, што су касније званично и саопштили из Вашингтона.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала