- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Још једна нереална идеја Кијева - тражи од Немачке одштету за „изгубљено културно благо“

© Sputnik / Уђи у базу фотографијаКијев формулисао спољнополитичку стратегију, тражи од Русије репарације
Кијев формулисао спољнополитичку стратегију, тражи од Русије репарације - Sputnik Србија, 1920, 01.12.2021
Пратите нас
Предлог украјинског амбасадора у Немачкој Андреја Мељника да се од Немачке тражи компензација за културно благо изгубљено током Другог светског рата још једна је у низу нереалних изјава званичника Кијева, али и покушај да се нађе начин за попуну испражњеног државног буџета, оцена је руских експерата.
Мељник је, крајње недипломатски, затражио од Берлина право на одштету, не само за културна добра уништена током Другог светског рата, већ и за ахив Јохана Себастијана Баха који је Украјина пре двадесет година поклонила Немачкој. Уследила је рекација Немачке, одакле је поручено да је Украјина већ примила репарације од Немачке после Другог светског рата, уз оцену да је Мељникова изјава, како је рекао посланик Бундестага Штефан Којтер, крајње груба и недипломатска.
Мељник у писму објављеном у медијима наводи да је архива Бахових партитура, предата Немачкој 2001.године, вредна десетихе милијарди евра, а да у Украјини нису сигурни у легалност таквог корака. Подсетио је и да је Украјина током окупације у Другом светског рату потпуно разорена и да је том приликом уништено велико културно наслеђе.

Захтев украјинског амбасадора Немачкој

Тачно је да је Украјина, као део Совјетског Савеза, страдала у Другом светском рату. Губици културног блага су били огромни, али сва питања везана за рат, његове последице, репарације и компензације су, како објашњавају руски стручњаци, разјашњене између СССР-а и Немачке.
Члан савета за међунационалне односе при председнику Русије, Богдан Беспаљко сматра зато да је захтев Мељника нереалан и да га на Западу доживаљавјау као “изјаву луде главе”.
“Ако је министарство културе Украјине пре двадесет година пристало да поклони Немачкој архиву Баха, сада је јако ружно захтевати накнаду за овај поклон. О томе је требало размишљати пре двадесет година, и тада је требало тражити неку врсту надокнаде, а не сада, после тако дугог временског периода”, изјавио је експерт, додајући да је Украјина тада то добровољно понудила.
“Питања репарације решавају земље победнице на међународним конференцијама. У већини случајева, питања репарације и контрибуције су решена још пре четрдесет година, али не до краја. Свакако, ова ситуација се не тиче Андреја Мељника. Да би се решио овај проблем, потребно је поново окупити земље победнице: САД, Велику Британију, Француску, Русију у улозу наследнице Совјетског Савеза и можда Украјину. Али, ко осим амбасадора Украјине, жели да се бави овим питањем”, реторички пита саговорник Спутњика.
Подсетимо, Мељник редовно иступа са захтевима према Немачкој. Он је у марту захтевао од Берлина да Кијеву “врати” контролу над Кримом, објаснивши то “колонијалном прошлошћу” Немачке. Такође је тражио помоћ у модернизацији украјинске војске а тврдио је и да би чланство Украјине у НАТО била гаранција за његову земљу након пуштања у рад гасовода “Северни ток 2”
Беспаљко ипак сматра да Немачка неће оштрије реаговати на ове провокације. “Немачка је стабилна земља. А Украјина је та којој је увек потребна помоћ од Немачке: те с новцем, те с оружјем, те подршком у Нормандијском формату, а она сама не може понудити ништа заузврат”, примећује руские стручљак.

Лоша реклама за Украјину

Према речима политолога и економисте Александра Васиљевича, када је реч о Немачкој и последицама Другог светског рата, током рата оштећено је више од пола милиона музејских експоната и чак 46 милиона архивских материјала, а нестало је 50 милиона књига. Такође, прецизира Васиљевич, а на Украјину отпада 73 одсто укупних губитака културних вредности СССР.
Међутим, истиче експерт, сва ова питања су већ раније разматрана и решена, а Украјина сада измишља нове разлоге да привуче пажњу медија, али ово јој није најбоља реклама.
Што се тиче културног наслеђа, сама Украјина, истиче Васиљевич, крши сва правила за пренос културног блага и музејских експоната. На пример, треба се, подсећа експерт, осврнути на причу о скитском злату, које већ годинама не може да врати са изложбе из Холандије у музеј на Криму.
Стручњак помало иронично примећује да је “Украјина очигледно остала без новца или су ово последице нежељеног ефекта ковида на мозак њених представника“.
„Неки од њих захтевају одштету, други помоћ. Они би волели да их плаћају само за њихово постојање уопште, и што више новца, то боље за њих. Можда је ово генерално само лично мишљење амбасадора, иако највероватније није у супротности са мишљењем украјинске владе. За људе здравог разума постало је исцрпљујуће коментарисати поступке представника Украјине”, закључује политолог.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала