- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Још нема вакцине за болест која је 2020. однела 680.000 живота, каква је улога пандемије ковида 19

© Sputnik / Сергеј Вењавски / Уђи у базу фотографијаУ Србији чак 5.000 људи заражено ХИВ-ом
У Србији чак 5.000 људи заражено ХИВ-ом - Sputnik Србија, 1920, 01.12.2021
Пратите нас
Вакцине против ковида 19 обећавале су већ неколико месеци након што се вирус проширио светом. Зашто онда деценије истраживања ХИВ-а и сиде нису постигле напредак у развоју вакцине против болести која је само прошле године однела око 680.000 живота?
Свет 1. децембра обележава Међународни дан борбе против сиде, али, као и у претходне три и по деценије, без вакцине која би заштитила људе од вируса хумане имунодефицијенције (ХИВ).
Један одговор лежи у изостанку политичке воље и великих улагања каква су подстакла развој вакцине против вируса корона. Други је у сложености ХИВ-а, откривеног 1983. године.

Сложеност вируса

„Научнике који развијају вакцину за ковид брине хоће ли она моћи да одбрани тело од неколико варијанти“, наводи се у јунском извештају Међународне иницијативе за вакцине против сиде (ИАВИ).

„Али, када је реч о ХИВ-у, постоје милиони и милиони различитих вируса што је резултат његове способности да брзо мутира...То је тај запањујући ниво разноврсности с којом мора да се бори свака вакцина против ХИВ-а", додаје се.

Иако већина људи може природно да се опорави од заразе короном и тако стекне имунитет, то није случај с ХИВ-ом, рекао је Оливије Шварц, вођа одељења за вирусе и имунитет на париском Институту Пастер.
„ХИВ мутира много брже од ковида и зато је теже произвести такозвана широко неутрализујућа тела која ће да спрече заразу", рекао је Шварц.
Истраживање вакцине против ХИВ-а подразумева проучавање ретких реакција, разумевање начина на које делују и покушаје њиховог репликовања у имунолошке системе здравих људи.
Проучава се неколико десетина вакцина међу којима је и вакцина америчке компаније „Модерна“ која настоји да користи мРНК методу попут оне за вакцину против ковида 19.
То значи „усмеравање имунолошког система“ корак по корак, да подстакне производњу антитела која могу да се супротставе ХИВ-у“, појашњава се у извештају, али и додаје да се техника у овом случају до сада показала компликованом - укључује прву дозу вакцине за активирање важних Б-ћелија пре него што се са неколико доза покуша да подстакне производња низа антитела.
Могућност визуализације напретка дала је истраживачима наду, а неки кажу да је у великој мери за то заслужна пандемија ковида 19.
„Протеклих неколико година дошло је до невиђеног раста у разумевању имунолошког система“, рекао је за АФП Серавит Брук-Ландај из француске организације „Сидаксион“.
Чак и уз привидна открића, он сматра да напредак у развоју „није довољан да бисмо могли рећи да ћемо ускоро имати вакцину проти сиде“.

Премало улагања

Научници који раде на развоју вакцине кажу да им недостаје новца.
„Премало је то тржиште за фармацеутске групе и недостатак улагања разочарава“, рекао је Николас Манел, директор истраживања на француском Националном институту за здравство и медицинска истраживања (ИНСЕРМ).
„Многи истраживачи су врло мотивисани, али морају да се задовољесредствима која имају.“
У недостатку вакцине, фокус је историјски био на промоцији превентивних мера као што су секс уз коришћење заштите, чисте игле и суштински бољи приступ здравственој заштити маргиналних група становништва.
Монсеф Бенкиране, руководилац истраживања на Институту за људску генетику у Француској, указао је на медицинска достигнућа која су бројним људима с ХИВ-ом омогућила дужи живот.
Терапија за лечење ХИВ-а којом се смањује количина вируса у телу заражене особе данас може значајно да смањи или уклони могућност његовог преноса на другу особу.
Али, Бенкиране упозорава да многи немају приступ тим терапијама, док се они који је имају боре с придржавањем режима терапије.
„Упркос бољем приступу лечењу, још увек има проблема с тим да се људи стварно придржавају режима лечења, чак и у Европи", рекао је он, пренео је Јутарњи лист.
Корона вирус - Sputnik Србија, 1920, 01.12.2021
СВЕТ
Да ли се пандемија завршава 2022. године, а ковид 19 постаје контролисан као грип
У лабораторији за истраживање вируса Центра за превенцију и борбу против сиде и заразних болести спроводе се истраживања крви животиња и људи на присуство вируса свињског и птичјег грипа. - Sputnik Србија, 1920, 17.11.2021
ДРУШТВО
Победила ХИВ: Имуни систем Аргентинке се сам изборио са вирусом
Број заражених ХИВ-ом у Србији 2013. године је за 36 одсто већи него што је то био случај 2005.  - Sputnik Србија, 1920, 01.12.2020
Русија има прототип вакцине против сиде
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала