- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

НАТО: Кијев не може да рачуна на гаранције безбедности

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаСамит НАТО-а у Бриселу
Самит НАТО-а у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 01.12.2021
Пратите нас
Украјина, иако је уважени партнер НАТО, може да рачуна само на подршку Алијансе, али не и на „гаранције безбедности и колективну одбрану“ попут чланица савеза, рекао је шеф НАТО Јенс Столтенберг.
„Неопходно је правити разлику између партнера и чланова Алијансе. Украјина, као цењени партнер НАТО може да рачуна на нашу свестрану подршку, док се у случају чланица ради о гаранцијама безбедности и колективној одбрани“, навео је Столтенберг конференцији за новинаре по завршетку дводневног заседања министара спољних послова НАТО у Риги.
Министри су истакли значај избегавања ескалације на граници између Русије и Украјине.
„Размотрили смо актуелну ситуацију (у области око источне границе Украјине). Потребно је помно пратити ситуацију и избегавати ескалацију, министри су јасно ставили до знања да ће било какав упад или агресија према Украјини имати високу цену, као и економске и политичке последице по Русију“, рекао је Столтенберг.
Подсетимо, Русија је небројено пута одбацила оптужбе Запада и Украјине о „агресивном понашању“, истичући да никога не угрожава и да не намерава да било кога напада. У Москви је такође наглашено да се изјаве о „руској агресији“ користе као оправдање за размештање додатне војне технике НАТО у близини руских граница.
Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 01.12.2021
РУСИЈА
Путин: Тражимо писане гаранције за неширење НАТО-а
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала