Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

О чему ће се, заправо, гласати на референдуму

CC0 / Pixabay / Чекић у судници
Чекић у судници - Sputnik Србија, 1920, 01.12.2021
Пратите нас
Измене Устава о којима ће се грађани Србије изјашњавати на референдуму у јануару тичу се правосуђа - избора судија и тужилаца, које треба да омогуће независност судства.
Синоћ усвојени Акт о промени Устава Републике Србије тиче се правосуђа - судије више неће бити биране у Народној скупштини, већ ће то увек чинити Високи савет судства.
То значи да у избору судија више не учествују министар правде, председник Скупштинског Одбора за правосуђе, али ни председник врховног Касационог суда, који ће се звати као некад - Врховни суд.
Високи савет судства чиниће 11 чланова - шест судија које бирају судије, четири истакнута правника које бира Народна скупштина и председник Врховног суда, пише РТС.
Укида се пробни мандат судија на три године, што је сматрано једним од највећих недостатака важећег Устава.
Када је реч о јавном тужилаштву, две су промене: неће више бити заменика јавних тужилаца. Неће ни, као до сада, јавне тужиоце бирати Скупштина на предлог Владе већ ће то чинити Високи савет тужилаца.
Високи савет тужилаштва убудуће ће имати 11 чланова, петоро из реда јавних тужилаца, четворо бира скупштина на предлог Одбора двотрећинском већином. Чланови по положају биће министар и врховни јавни тужилац.
Венецијанска комисија била је дала позитивно мишљење на ове уставне амандмане, наводећи да су у складу са европским стандардима.
Министарка правде Маја Поповић рекла је на јучерашњој седници да су промене Устава у области правосуђа услов за даљу реформу правног система, која ће између осталог омогућити боље оцене и напредак Србије у процесу евроинтеграција.
Иначе, утврђено је референдумско питање које ће гласити "Да ли сте за потврђивање акта о промени Устава Републике Србије?" Грађани ће у јануару одговарати са уобичајеним - "ДА" или "НЕ".
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала