- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Оштре критике у Загребу: Хрватска се куповином „рафала“ понаша као неко ко купује „хамера“ за пијацу

© REUTERS / U.S. Air Force/Senior Airman Tyler WoodwardФранцуски авион Рафал пуни резервоар горивом у ваздуху из авиона-танкера америчке авијације КЦ-10 изнад Ирака
Француски авион Рафал пуни резервоар горивом у ваздуху из авиона-танкера америчке авијације КЦ-10 изнад Ирака - Sputnik Србија, 1920, 01.12.2021
Пратите нас
Председник Социјалдемократске партије Хрватске Пеђа Грбин коментарисао је расправу о буџету.
„Буџет је најважнији финансијски, али и политички документ који представља једна влада и који детерминише смер у ком би држава требало да се развија. Оно што овај буџет нуди је статус кво и бројне рупе и наравно да тиме не можемо бити задовољни“, рекао је Грбин.
Критиковао је и владин потез којим се у буџету планира шест милијарди куна (око 800.000 евра) мање за здравство.
„Је ли корона-криза прошла, а да ми то не знамо? У години која је пред нама предвиди се шест милијарди куна мање за здравство, а истовремено се за борбене авионе предвиди две милијарде куна (266 милиона евра) више“, рекао је Грбин.
Истакао је да „апсолутно није популизам повлачити паралелу“ између те две ставке у буџету.
„Оно што је у овом тренутку проблем јесте што су угрожени живот и здравље људи, а ако је то на првом месту, онда морамо издвајати. За авионе можемо да кажемо 'ОК, набавићемо их', али да ли је потребно да то плаћамо у 2022. години?“, упитао је Грбин.
У 2021. су, додао је он гостујући на хрватској Н1 телевизији, смањена средства за обнову, а повећана средства за авионе.
„Због комплексности авиона питање је колико су Хрватској потребни. Можемо то сликовито описати и тако да се Хрватска, купујући „рафале“ без наоружања које би требало пратити тако комплексан систем, понаша као неко ко купује „хамера“ за одлазак на пијацу. Није реално, није исплативо, а то ћемо плаћати кроз дуги низ година, не само за набавку, него и за одржавање и све друго што то прати“, рекао је шеф СДП-а, пренео је Б92.
Емануел Макрон - Sputnik Србија, 1920, 24.11.2021
РЕГИОН
Макрон стигао у Хрватску и „донео“ авионе „рафал“
Хрватски авиони на прослави акције Олуја - Sputnik Србија, 1920, 11.06.2021
Хрватска се наоружава: Издвајања за војску два одсто БДП-а
Француски ловци Рафал слећу на носач авиона Шарл де Гол - Sputnik Србија, 1920, 30.05.2021
Колико ће Хрватску коштати француски авиони?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала