- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Кини „одузети“ тениски турнири – због случаја нестале тенисерке!

© AP Photo / Andy BrownbillШуаи Пенг
Шуаи Пенг - Sputnik Србија, 1920, 01.12.2021
Пратите нас
Стив Сајмон, први човек ВТА (WTA), саопштио је да се сви професионални женски тениски турнири у Кини суспендују до даљег због случаја Шуаи Пенг.
„Добио сам пуну подршку осталих челника наше федерација, те саопштавам потпуну суспензију свих турнира у Кини, укључујући и Хонгконг. Мирне савести, не видим како могу да тражим од наших спортиста да се тамо такмиче када Пенг Шуаи није дозвољено да слободно комуницира, a изгледа да је била под притиском да противречи својим наводима о сексуалном злостављању. С обзиром на тренутно стање ствари, такође сам веома забринут због ризика са којима би се сви наши играчи и особље могли суочити ако одржимо догађаје у Кини 2022“, навео је Стив Сајмон.
Пенг је 2. новембра на својој званичној страници на кинеској друштвеној мрежи „Веибо“ оптужила вицепремијера Гаолија за сексуално злостављање.
Објава је убрзо обрисана са интернета, а, како су пренели медији, реч „тенис“ је постала забрањена на поменутој друштвеној мрежи.
Месец дана касније цензура Шуаи Пенг и даље траје, пошто је на „Веибо“-у немогуће објавити нешто што у себи садржи имена Пенг и Гаолија, док су на личном профилу двоструке Гренд слем шампионке у дублу онемогућени коментари.
Пенг се у међувремену наводно огласила писмом које је послати мејлом на адресу ВТА. Писмо је објавио кинески државни медиј „ЦГТН“, али бројни новинари, па ни сам Сајмон, нису били уверени у то да је Пенг била на безбедном, односно да је уопште она написала писмо.
Недуго након добијања мејла, први човек кровне организације женског тениса се огласио саопштењем које можете прочитати – ОВДЕ.
ВТА је запретио да ће суспендовати све турнире у Кини ако се нешто не промени, и неколико дана касније одржали су реч.

„Кинеским званичницима је пружена прилика да прекину ову цензуру, да докажу да је Пенг слободна и да може да говори без мешања или застрашивања, и да истраже наводе о сексуалном нападу на поштен и транспарентан начин. Нажалост, руководство у Кини се није позабавило овим веома озбиљним питањем на било који кредибилан начин. Иако сада знамо где је Пенг, имам озбиљне сумње да она није слободна, безбедна и да је подложна цензури, принуди и застрашивању. ВТА је био јасан шта је овде потребно, и понављамо наш позив на пуну и транспарентну истрагу – без цензуре – оптужбе Пенг Шуаи за сексуални напад“, наводи Сајмон у саопштењу.

„Ништа од овога није прихватљиво нити може постати прихватљиво. Ако моћни људи могу да потисну гласове жена и гурну оптужбе о сексуалном нападу под тепих, онда би основа на којој је ВТА основана – једнакост за жене – претрпела огроман неуспех. Нећу и не могу дозволити да се то догоди ВТА и њеним играчицама“, закључује.
Кинеска тенисерка Шуаи Пенг - Sputnik Србија, 1920, 24.11.2021
СПОРТ
Кина одговорила на оптужбе: Престати са политизацијом
Шуаи Пенг и Томас Бах - Sputnik Србија, 1920, 22.11.2021
СПОРТ
Нестала тенисерка се јавила немачком адвокату: „Каже да је добро, тражи приватност“
Најбољи тенисер света Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 19.11.2021
СПОРТ
Ђоковићева организација се огласила о случају нестале Кинескиње
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала