- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Три руска авиона долетела у Кабул због евакуације Руса /видео/

© AP Photo / Spanish Defence Ministry via APЕвакуација из Кабула
Евакуација из Кабула - Sputnik Србија, 1920, 01.12.2021
Пратите нас
Три руска војно-транспортна авиона Ил-76 стигла су у Авганистан како би евакуисали грађане и допремили хуманитарну помоћ, саопштила је прес служба Министарства одбране Русије.

„Три војно-транспортна авиона Ил-76 Министарства одбране Русије допремили су хуманитарну помоћ на аеродром Кабула и спремају се за евакуацију грађана из Авганистана. Авиони су доставили 36 тона хуманитарне помоћи“, наводи се у саопштењу.

У сваком авиону се налазе бригаде војних лекара са неопходном опремом и лековима, спремни да пруже помоћ евакуисаним људима. За лет је обезбеђена довољна количина воде, ћебади и хране.
Трећу евакуацију са територије Авганистана са више од 380 грађана Русије, Киргизије и авганистанских студената који уче на руским факултетима, организовао је министар одбране Русије Сергеј Шојгу по налогу председника Русије Владимира Путина.
Авиони су полетели у Кабул са аеродрома Чкаловски у Подмосковљу.
Подсетимо, почетком августа талибани (организација забрањена у Русији) су појачали офанзиву против владиних снага у Авганистану. Милитанти су 15. августа ушли у главни град и преузели контролу над председничком палатом, а 16. августа су објавили да је рат у Авганистану завршен и да ће државно уређење бити одређено у блиској будућности. У ноћи 31. августа америчка војска напустила је аеродром у Кабулу, чиме је прекинуто скоро 20-годишње америчко војно присуство у Авганистану.
Талибани су 6. септембра објавили да је и Панџшир, последња од 34 авганистанске провинције, прешао под њихову контролу. Следећег дана објављен је састав привремене владе Авганистана: на њеном челу ће бити Мухамед Хасан Ахунд, који је током прве владавине талибана био министар спољних послова и налази се под санкцијама УН.
Састанак у московском формату. Консултације о Авганистану - Sputnik Србија, 1920, 18.11.2021
РУСИЈА
Талибани желе сарадњу са светском заједницом: Приоритет – Русија
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала