- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Уредба о ограничењу цена може важити и дуже од 60 дана, произвођачи неће испоручивати мање робе

© PixabayТрговина
Трговина - Sputnik Србија, 1920, 01.12.2021
Пратите нас
Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Урош Кандић изјавио је да ће Уредба о ограничењу цена пет основних животних намирница важити 60 дана, а уколико буде било потребе држава ће је продужити.
Кандић је рекао да је Уредбом ограничена цена пет основних животних намирница које чине сет основних производа у свакодневној куповини.
Наводи да су у питању шећер кристал, брашно тип Т-400, сунцокретово уље, свињско месо - бут и дуготрајно пастеризовано млеко са 2,8 процената млечне масти.
„Планирано је да у првом периоду Уредба важи наредних 60 дана, с тим што је Влада Србије оставила могућност дасе, ако се не стабилизује ситуација на тржишту и цене наставе да расту, Уредба продужи и за период након тога“, рекао је Кандић.
На питање како ће држава спречити произвођаче да сада испоручују мање робе којој је ограничена цена, Кандић је истакао да су новом Уредбом произвођачи дужни да избацују робу у просецима за последњих 12 месеци.
„Не очекујем да ћемо морати да реагујемо на тај начин и да присиљавамо произвођаче да то раде. Ми смо обавили разговоре са њима, министар Бранислав Недимовић је претходних дана био активан у том погледу и Уредба је наишла на разумевања и код произвођача и код трговаца. Тако да не очекујемо да казнама утичемо да се Уредба поштује“, рекао је Кандић за ТВ Танјуг.
Он објашњава да је Влада Србије ту Уредбу донела због најаве поскупљења намирница од 1. децембра, наводећи да цене расту због раста цене производње.
Кандић истиче да је цена дизел горива, које користе сви пољопривредници, порасла 22 одсто, ђубрива од 40 до 200 одсто, да су високе цене пшенице, соје, кукуруза...
„То све утиче у ланцу да произвођачке цене буду високе и то се касније рефлектује на велепродајну и малопродајну цену и ми смо морали да реагујемо као социјално одговорна влада“, нагласио је Кандић.
На питање како ће одлука Владе Србије да привреди продужи важење постојећих цена струје утицати на произвођаче, Кандић је истакао да ће та одлука свакако олакшати произвођачима, јер и цена струје улази у произвођачку цену.
Он каже да таква одлука олакшава произвођачима да „претрпе тренутне ударе“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала