- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Захарова: Нема говора о посредничкој улози Турске по питању Донбаса

© Sputnik / Сергей Аверин / Уђи у базу фотографијаПрипадници устаничких снага Доњецке Народне Републике
Припадници устаничких снага Доњецке Народне Републике - Sputnik Србија, 1920, 01.12.2021
Пратите нас
Нема говора о посредничкој улози Турске у решавању сукоба на истоку Украјине, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.
„Ни о каквој посредничкој улози Турске између Русије и Украјине у решавању унутрашњег сукоба у Украјини не може бити говора“, нагласила је Захарова, подсећајући да Русија није страна тог сукоба, него Кијев, Доњецк и Луганск.

„Захвални смо турској страни и председнику Турске (Реџепу Тајипу Ердогану) на жељи да помогне у решавању украјинског конфликта. Важан корак у том правцу могао би да буде његов допринос убеђивању украјинских власти да одустану од агресивних планова у вези Донбаса и да почну да испуњавају Минске споразуме у директном дијалогу са представницима Доњецка и Луганска“, истакла је Захарова.

Огласио се и министар спољних послова Турске Мевлут Чавушоглу, који је рекао да се Турска залаже за деескалацију ситуације у Украјини.
„У контакту смо са обе стране (Русијом и Украјином). Наш председник (Реџеп Тајип Ердоган) намерава да разгова у петак са председником (Русије Владимиром) Путином“, рекао је Чавушоглу на састанку министара спољних послова земаља НАТО-а у Риги.
Чавушоглу је нагласио да Турска не подржава санкције против Русије.
„Ми верујемо у исправан баланс између обуздавања и дијалога. Нећемо успети да помогнемо Украјини или некој другој земљи само помоћу санкција“, констатовао је турски министар.
Према речима портпарола Кремља Дмитрија Пескова, ако председник Турске искористи свој утицај на украјинског председника Владимира Зеленског како би се решила ситуација у Донбасу и уколико успе да подстакне Кијев да поштује обавезе према Минским споразумима, онда се то може само поздравити.
Раније је председник Турске Реџеп Тајип Ердоган саопштио да је његова држава спремна да буде посредник између Русије и Украјине, залажући се за мир у региону.
Реџеп Тајип Ердоган - Sputnik Србија, 1920, 29.11.2021
РУСИЈА
Ердоган жели да буде посредник између Русије и Украјине
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала