- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Захарова: Украјина сконцентрисала половину својих снага у Донбасу

CC BY-SA 2.0 / Flickr / Міністерство оборони України / Украјински војници
Украјински војници - Sputnik Србија, 1920, 01.12.2021
Пратите нас
Оружане снаге Украјине гомилају снаге у зони сукоба у Донбасу, тамо се већ налази 125.000 људи, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

„Оружане снаге Украјине јачају војну моћ, гомилају тешку технику, људство. Према неким подацима, број украјинских војника у зони сукоба већ достиже 125.000 људи што је, ако неко не зна, половина комплетног састава Оружаних снага Украјине“, прецизирала је Захарова.

Такође је додала да је Москва озбиљно забринута због фактичког одустајања Кијева од покушаја мирног решавања сукоба у Донбасу. Према њеним речима, нацрт закона који је украјински председник Владимир Зеленски унео у Врховну раду, а који предвиђа долазак страних јединица у Украјину на заједничке вежбе 2022. године директно противречи Минским споразумима.
Такође се осврнула на изјаве Кијева о наводном нападу Русије, оценивши их као хистерију.

„Кампања на нивоу хистерије коју су Кијев и његови страни покровитељи покренули у медијима о наводном предстојећем нападу Русије је једноставно маневар који одвлачи пажњу, вештачки створен изговор за даље војно коришћење територије Украјине“, констатовала је портпаролка руског МИП-а.

Русија позива земље НАТО-а да престану са провокацијама и подстицањем милитаристичких планова кијевског режима, да уложе све напоре како би подстакли Кијев да успостави директни дијалог са Доњецком и Луганском у циљу проналажења одрживог мирног решења сукоба у Украјини у складу са комплексом мера које је одобрила резолуција Савета безбедности УН, поручила је Захарова.
Московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 28.11.2021
РУСИЈА
Кремљ: Оптужбе Русије за агресију скривају припреме Кијева за војно решавање питања Донбаса
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала