- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Заштита или цензура: Шта доносе нове велике промене на Твитеру

© AP Photo / Alexander ZemlianichenkoУспорен рад друштвене мреже Твитер на мобилном телефону корисника у Москви
Успорен рад друштвене мреже Твитер на мобилном телефону корисника у Москви - Sputnik Србија, 1920, 01.12.2021
Пратите нас
Објава Твитера да ће забранити дељење приватних медијских података без пристанка оних који се на њима налазе је наставак политике ове компаније везано за дозвољене и недозвољене садржаје. Међутим, нејасно је како ће се та политика спроводити — једино што је јасно је да ће је спроводити Твитер.
У објави од 30. новембра Твитер је најавио да ће убудуће забранити дељење фотографија и видео-снимака без пристанка оних који се на њима налазе. Према речима ИТ консултанта Војислава Родића, ради се о проширењу политике заштите приватности.

„Годинама се развијају правила која су са једне стране заштита приватности, с друге стране све више личе на цензуру. Тешко је одредити где је граница на којој престаје заштита приватности коју свако од нас жели и почиње отворена цензура“, каже Родић.

Како ће функционисати нова правила Твитера

Када се пажљиво прочита објава на званичном Твитеровом блогу о одлуци да ће ова компанија убудуће забранити објаву приватних медијских података без пристанка оних који се налазе на њима, види се да има пуно нејасних дефиниција и формулација и уопште није јасно како ће се тај поступак спроводити. Једино што је јасно је да ће га спроводити Твитер, додаје он.
Лого Твитера на вратима зграде њујоршке берзе - Sputnik Србија, 1920, 30.11.2021
СВЕТ
Твитер забранио дељење фотографија и снимака без пристанка
Нова правила функционисаће тако што ће се неко пожалити да се налази у објављеном медијском материјалу на Твитеру. То је, према Родићевим речима, лак процес који се завршава у неколико кликова, када у акцију ступају Твитерови модератори.

„Онда ће они проценити какав је контекст и већ су рекли да ће то бити од случаја до случаја и упозоравају да се не праве исувише велике претпоставке. На пример, могу да замислим ситуацију да пролазим улицом и видим неки скуп; приђем, погледам и продужим даље. Касније видим да се ради о политичком скупу и пожалим се Твитеру да нисам био учесник скупа, него само пролазник и да зато не желим да будем повезан са тим догађајем. Онда Твитерови модератори процењују контекст те ситуације. Ако је скуп широко пријављен и од стране Твитер корисника, а поготово од стране медија, највероватније неће удовољити захтеву“, објашњава наш саговорник.

Изузеци су постојали и раније, у старим правилима. Од правила су изузети верификовани налози или налози које прати више од сто хиљада пратилаца, што значи да се ради о јавној личности, наводи Родић.

Раст броја корисника условио је и проширење правила

Са растом броја корисника друштвених мрежа, расте и број различитих ситуација које се дешавају, а компаније проширују постојећа правила и уводе се разна ограничења.
„И раније су постојала ограничења сличне врсте, нарочито ако би снимци били коришћени у сврхе застрашивања или уцењивања. Сетимо се да постоји читава категорија која се зове осветничка порнографија“, подсећа Родић.
Политика приватности Твитера већ забрањује дељење приватних података других људи, као што су бројеви телефона, адресе и личне карте, подсећа Ројтерс.
„Када нас појединци који су приказани или овлашћени представници обавесте да нису дали пристанак за дељење њихових приватних фотографија или видео-снимка, ми ћемо их уклонити“, поручили су из Твитера.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала