- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

„Бела мрља“ на мапи на Балкану проблем за НАТО /видео/

© Sputnik / Sputnik / Уђи у базу фотографијаТенкисти са заставом НАТО-а
Тенкисти са заставом НАТО-а - Sputnik Србија, 1920, 02.12.2021
Пратите нас
Посебна пажња посвећена Балкану на састанку шефова дипломатије НАТО-а у летонској Риги само је потврда да Алијанса и даље жели да интегрише овај регион уместо што је ту на карти „бела мрља“. Како каже уредник Политике Бојан Билбије, НАТО има у Европи две „рупе“ — на простору бившег СССР-а, и другу на Балкану, где Србија и БиХ нису чланице Алијансе.
Алијанси је очигледно, сматра он, један од приоритета да се шири на те земље. Ту треба тражити и објашњење зашто је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг прозвао српског члана Председништва БиХ Милорада Додика због „запаљиве реторике“, као и за поруке послате са посебне седнице НАТО-а о Балкану. На њој је Столтенберг истакао да регион Западног Балкана има велики значај за НАТО, али и констатовао да је ситуација забрињавајућа, те да „страни играчи јачају интензитет штетног деловања“. Устврдио је и да су војне операције Алијансе „помогле да се успостави мир у региону“.
„Додик је за НАТО проблем у БиХ, а кад они виде проблем, реакција им је по систему чекића и ексера — проблем је ексер, а они су чекић да га закуцају“, сликовито примећује Билбија. Он ситуацију пореди и са Белорусијом где НАТО, како каже, под изговором борбе против миграната доводи озбиљну војску на границу према тој земљи.

„Заборављају, међутим, да је то граница савезне државе Русије и Белорусије. НАТО је ушао у опасну фазу проширења ради проширења, зато што то доноси више профита. То је погрешан концепт. Алијанса је изгубила сврху постојања увлачењем непотребних чланова, али и оних који тај савез чине тромијим, па и корумпиранијим“, уверен је Билбија.

По мишљењу војног аналитичара Александра Радића, проблем је што НАТО није имао избалансиран однос према земљама бивше Југославије и ту је настао раскорак. Још један важан моменат је, сматра, и то што НАТО и његове нове чланице често имају различите интересе, а као пример наводи Северну Македонију.
„Македонци су дали ваздушни простор за дејства НАТО-а 1999. Ушли су у НАТО, створена је слика да су били сјајни ђаци. Али шта је коначни резултат — фрустрација једног дисфункционалног апарата. Јер политика је стварала слику да ће нешто бити решено, али политички живот у Северној Македоније зависи од македонске политике, а не од те војне организације. Ту се вртимо у круг“, констатује Радић.
Северна Македонија је тако, подсећа он, вештачки угурана у НАТО, а и то тек пошто је с другом чланицом Грчком преговарала о имену.

„Врхунац догађаја је да у дану кад Северна Македонија припрема прославу државног празника, грчки борбени авиони надлећу Скопље и онда се јавно мњење пита да ли је то била поента“, објашњава Радић.

НАТО је, у међувремену, постао нешто друго, а много тога, сматра он, показује да су и балканске земље оптерећење за Алијансу. Различите су позиције и интереси чланица НАТО-а из Западне Европе и ових нових из нашег региона, оцењује Радић.
Амерички војници пролазе испод застава Америке и Албаније на КиМ - Sputnik Србија, 1920, 30.11.2021
СВЕТ
Aмерика се приближава опасној црвеној линији великог рата: Држе фитиљ и за паљење Балкана
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала