- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Бугарски европосланик: „Отворени Балкан“ – покушај обнове Југославије

© AP Photo / Boris GrdanoskiОтворени Балкан
Отворени Балкан - Sputnik Србија, 1920, 02.12.2021
Пратите нас
Иницијатива „Отворени Балкан“, коју су покренули председник Србије Александар Вучић, премијер Северне Македоније Зоран Заев и премијер Албаније Еди Рама, представља покушај обнове Југославије, изјавио је бугарски посланик у Европском парламенту Ангел Џамбазки.
Он сматра да ће то угрозити безбедност региона и довести у питање европску интеграцију учесника форума.
Како каже, Западни Балкан је регион са великим историјским везама које је тешко раскинути. Као пример је навео „заговорника руских интереса“ на Западном Балкану – Србију.
Политичар се осврнуо и на тему спора између Софије и Скопља. Према његовим речима, ЕУ би требало да саслуша и прихвати став Бугарске.
„Изузетно је важно да ЕУ усвоји бугарско гледиште о неразјашњеним билатералним питањима. То је кључ како да се Скопље изведе из осовине Москва – Будимпешта – Београд и њиховог мешања у унутрашње ствари земље. Добросуседски односи Северне Македоније са Бугарском и Грчком део су решења у име европске будућности земље и целог Западног Балкана“, закључио је бивши заменик председника странке ВМРО БНД.
Раније је бивши министар одбране Бугарске Красимир Каракачанов изразио сумњу да би улазак балканских земаља у ЕУ или НАТО на неки начин смањио утицај Русије у том региону.
РЕГИОН
Рама: „Отворени Балкан“, јер не можемо више да чекамо ЕУ
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала