- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Кина позвала на хитан разговор амбасадора Јапана и упутила протестну ноту

CC0 / marselelia / Застава Кине
Застава Кине - Sputnik Србија, 1920, 02.12.2021
Пратите нас
Кинеско министарство спољних послова позвало је данас на хитан разговор јапанског амбасадора у Пекингу, након што је бивши јапански премијер Шинзо Абе изјавио да његова земља, а ни САД, не би могле да се уздрже уколико би Кина напала Тајван. Кина је због тога упутила и протестну ноту Јапану.
Помоћник кинеског министра спољних послова Хуа Чунјинг назвао је Абеове речи погрешним, уједно и кршењем основних норми у односима између Кине и Јапана, током састанка са јапанским амбасадором Хидеом Тарумијем, наводи се у саопштењу кинеског министарства спољних послова, пренео је Ројтерс.
Абеови коментари су "отворено довели у питање кинески суверенитет и дали подршку независним снагама на Тајвану", додао је Хуа.
"Кина се одлучно противи овоме", наводи министарство и додаје да је Хуа упутио протестну ноту Јапану.
Шинзо Абе је у среду, говорећи на виртуелном форуму који је организовао Тајван, рекао да би оружана инвазија на то острво представљала велику опасност за Јапан.
Абе, који је напустио премијерску позицију прошле године, лидер је највеће фракције владајуће Либерално демократске партије и има јак утицај унутар странке, пренео је Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала