- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Кинески научници: Пронађено антитело које неутралише све варијанте коронавируса

© Flickr / U.S. Army RDECOMХемијска лабараторија
Хемијска лабараторија - Sputnik Србија, 1920, 02.12.2021
Пратите нас
Кинески научници тврде да су изоловали антитело које може ефикасно да неутралише све сојеве корона вируса, позивајући се на лабораторијске експерименте, али и оне на живом организму.
У студији објављеној у уторак, кинески научници из различитих институција, укључујући Универзитет Сун Јат Сен у Гуангџоу и Универзитет Џеђианг у Хангџоу, сугеришу да би могли да имају решење за пандемију ковида 19, пише РТ.
Аутори тврде да се моноклонско антитело 35Б5 у лабораторијским условима, али и у истраживањима спроведеним на живом организму, показало да неутралише тип ковида 19 без мутација, али и оне варијанте које изазивају забринутост. Истраживања о живом организму су, иначе, спроведена на хуманизованим мишевима.
Научници су такође приметили да антитело делује и на "веома мутирану" делта варијанту, која је одговорна за смртоносне таласе инфекције широм света откако се први пут појавила у Индији раније ове године.
35Б5 неутралише коронавирус циљајући јединствени епитоп (део антигена који имуни систем препознаје) који избегава места мутације. Другим речима, 35Б5 циља на јединствени део вируса који се не мења током процеса мутације.
Циљајући део вируса који није погођен мутацијама које се сматрају забрињавајућим, 35Б5 антитело је показало ефикасну способност неутрализације у неколико различитих сојева.
Научници тврде да би ово откриће могло да се искористи за стварање универзалне вакцине против корона вируса.
Део антигена на који циља антитело 35Б5 такође је присутан у варијанти омикрона, примец́ују научници.
Ово истраживање би се могло показати посебно вредним у време када се светом шири веома мутирани омикрон. Лидери и научници широм света забринути су да би омикрон могао успешно да заобиђе имунитет створен вакцинацијом или природном инфекцијом.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала