- Sputnik Србија, 1920
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Најновије вести о наоружању из Србије, Русије и света. Војне вежбе, нуклеарна тријада, представљање нових војних технологија и коментари стручњака.

Коју улогу у руској војсци ће имати јединствени ласерски систем "Пересвет"

© Министерство обороны РФ / Уђи у базу фотографијаЛасерски систем "Пересвет"
Ласерски систем Пересвет - Sputnik Србија, 1920, 02.12.2021
Пратите нас
Руски ласерски комплекс "Пересвет" предвиђен је, пре свега, за неутралисање сателита, саопштио је листу "Известија" војни експерт Дмитриј Корњев.
Корњев је назвао борбени ласер једним од ешалона противкосмичке одбране.

"Према мојим проценама, он би могао да погоди свемирске летелице у близини Земље, на орбити до 500 километара висине. Управо туда се крећу скоро сви извиђачки сателити и уређаји за динамичко сондирање Земље којих сваке године има све више", рекао је Корњев.

По мишљењу експерта, ласер може да погоди и атмосферске летеће апарате: запали инструменте извиђачких авиона и дронова, а у перспективи да их уништава из непосредне близине.
Војни експерт Владислав Шуригин сматра да је задатак "Пересвета" да ослепи извиђачка средства противника уочи нуклеарног конфликта. По његовим речима, то ће бити гаранција неминовног узвратног удара Русије.
"И то не појединачним преживелим пројектилима, већ правим рафалима читавих дивизија Стратешких ракетних снага. То значи да нико у иностранству никада неће ни помислити да озбиљно разматра сценарио таквог напада“, рекао је Шуригин.
Председник Русије Владимир Путин је први пут најавио најновије типове руског стратешког наоружања, међу којима је био и борбени ласер „Пересвет“, у обраћању Федералној скупштини 1. марта 2018. године. Након тога је министар одбране Русије саопштио да су комплекси „Пересвет“ од 1. децембра 2018. године постали део наоружања руске војске.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала