- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Обезбијеђено 37 стипендија за црногорске студенте који желе да студирају на руским универзитетима

© Фото : Универзитет Црне Горе / уступљено Спутњику Амбасадор Русије у Црној Гори Владислав Владиславович Маслењиков на састанку са ректором Универзитета Црне Горе проф. др Владимиром Божовићем
Амбасадор Русије у Црној Гори Владислав Владиславович Маслењиков на састанку са ректором Универзитета Црне Горе проф. др Владимиром Божовићем - Sputnik Србија, 1920, 02.12.2021
Пратите нас
За студенте из Црне Горе који желе да студирају на руским универзитетима обезбијеђено је 37 стипендија, рекао је амбасадор Русије у Црној Гори Владислав Владиславович Маслењиков на састанку са ректором Универзитета Црне Горе проф. др Владимиром Божовићем.
Састанак је одржан ради успостављања чвршће сарадње између црногорске и руске научне заједнице, подршке размјени наставног особља и студената, и промовисања руске културе и језика
„На Универзитету Црне Горе смо врло заинтересовани за конекцију са врхунским научницима из Русије, представницима врхунских научних институција, а врло смо заинтересовани и за присуство културе Русије“, казао је ректор Божовић.
Ректор је указао на ранију веома добру сарадњу са руским универзитетима, посебно на пољу природних наука, говорећи из искуства професора Природно-математичког факултета на којем је већи дио наставног особља докторирао на руским универзитетима.
Руски амбасадор Маслењиков је, поред сарадње на пољу науке, исказао посебно интересовање за промовисање језика и сарадњу са Филолошким факултетом Универзитета Црне Горе, имајући у виду да црногорски студенти који желе да студирају на руским универзитетима, морају знати језик.
Ове године, додао је Амбасадор, обезбијеђено је 37 стипендија, а очекује се да ће исти број бити обезбијеђен и наредне године.
На састанку је учествовала и проректорица за интернационализацију проф. др Сања Пековић која је указала да Универзитет Црне Горе има билатералну сарадњу са 10 универзитета Русије. Она је исказала наду да ће билатерална сарадња бити успостављена и на националном нивоу, што би умногоме поспијешило размјену студената и наставника.
Институције са којима Универзитет Црне Горе има сарадњу су: Келдyсх институт примијењене математике, Московски државни универзитет М.В. Ломоносов, Европски институт ЈУСТО, Москва Државни универзитет у Тули, Политехнички универзитет у Санкт Петербургу, Московски Архитектонски институт (МАРХИ), Државни универзитет за радио инжењерство, Московски државни универзитет за економију, статистику информатику, Белгородски државни технолошки универзитет В.Г. Шухова и Руски Нови Универзитет.
Утврђивањем праваца даље сарадње на пољу културе, образовања и науке, на састанку је закључено да је сваки помак на пољу сарадње, на обострану корист, од изузетног значаја.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала