- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Ограничавање цена помоћ најсиромашнијим, привреда и даље стабилна

© PixabayТрговина
Трговина - Sputnik Србија, 1920, 02.12.2021
Пратите нас
Мере ограничавања цена неколико основних намирница на два месеца професор Економског факултета др Љубодраг Савић сматра изнуђеном мером владе као помоћ најсиромашнијим и ако то остане само на два месеца, то највероватније не би довело до несташица.
У намери да предупреди најављена поскупљења, Влада Србије је донела Уредбу којом је ограничила цене пет основних животних намирница у наредна два месеца и обавезала њихове произвођаче да ту робу и даље избацују на тржиште у просечним количинима за последњих 12 месеци.

Помоћ најсиромашнијима

Реч је о кристал шећеру, брашну типа 400, сунцокретовом уљу, свињском буту и дуготрајном пастеризованом млеку са 2,8 процената млечне масти, чије ће цене бити на нивоу оних на дан 15. новембра. Предвиђено је да, уколико буде било потребе, држава продужи трајање Уредбе.

„Ову меру доживљавам као помоћ усмерену ка најсиромашнијим грађанима и из тог угла ако ствари посматрамо, иако не мислим да је било где замрзавање цена донело добро, ако она остане само два месеца, можемо да прогутамо тај изнуђен потез ограниченог карактера јасно циљан да помогне тим људима“, каже Савић за Спутњик.

Он подсећа да је влада претходно ограничила раст цене хлеба Сава, што је био сигнал за владу да мора да размишља на други начин, али и напомиње да се још налазимо у пандемији, због које је држава предузела многе друге мере и за помоћ грађанима Србије и предузећима издвојила око 14 одсто БДП-а за годину и по дана.
CC0 / Pixabay / Влада је претходно већ ограничила цену хлеба Сава на 46 динара
Хлеб - Sputnik Србија, 1920, 02.12.2021
Влада је претходно већ ограничила цену хлеба Сава на 46 динара
Савић не спори да су неке земље прибегле неадминистративним мерама у борби против инфлације, попут смањења акциза и пореза, али и додаје — најједноставније је смањити ПДВ, али за толико ћете имати буџетску рупу, а она се мора покрити из неких извора.

Тренутно нема опасности

Мера владе на краћи рок може да пресече лоше трендове, сматра наш саговорник, који не очекује да ће током ова два месеца доћи до несташица.
„Процењујем да то у овом тренутку није опасно, јер због домаћих фактора не очекујем да ће бити неког драматичног раста цена, иако се то никада не може искључити. Још је наша привреда прилично стабилна у овим тешким временима. Неке страховите ценовне ударе који долазе из света смо избегли, попут цене гаса на шест месеци“, истиче наш саговорник.

Произвођачи неће радити за губитак

Попут Савића и професор Београдске банкарске академије др Божидар Драшковић и професор трговине на Економском факултету у Београду др Зоран Богетић сматрају да је Уредба неодржива на дужи рок и објашњавају зашто.
„Ниједан произвођач неће генерисати производњу из које ствара губитак, што значи да ће смањити производњу. Чим се смањи производња, понуда ће на тржишту бити мања, а ни увозник неће увозити ту робу ако је са лимитираним ценама на губитку. Већ за два месеца имаћемо смањење понуде, а онда ће доћи до несташица“, каже Драшковић за Спутњик.
© Sputnik / Pavel Onoyko / Уђи у базу фотографијаУколико ограничење цена потраје дуже од два месеца биће несташица
Празни рафови у Грчкој - Sputnik Србија, 1920, 02.12.2021
Уколико ограничење цена потраје дуже од два месеца биће несташица
Богетић за Спутњик каже да би се произвођачи могли окренути другим производима који нису под ценовном контролом, што сматра и Драшковић. Сликовито је објаснио — од свињског бута ће правити прерађевине, а од кристал шећера онај у праху.

Трговци ће се снаћи

Богетић уз то додаје да на другој страни треба очекивати пораст цена других производа.
Драшковић упозорава да се кода административне контроле цена увек формирају две цене — она за робу испод тезге, стварна тржишна и она контролисана за ро и обавезала њихове произвођаче да ту робу и даље избацују на тржиште у просечним количинама за последњих 12 месеци.
Зато он, као и његове колеге, упозорава да нетржишне мере могу да трају само на кратак рок, циљано у неким ситуацијама.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала