- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Огроман астероид под лупом НАСА: Креће се у смеру Земље

CC0 / Pixabay/Rolando Marin / Астероид у свемиру
Астероид у свемиру - Sputnik Србија, 1920, 02.12.2021
Пратите нас
Астероид величине Aјфеловог торња проћи ће 11. децембра забрињавајуће близу Земље. Астероид Нереус пролетеће на висини од отприлике 7,4 милиона километара од Земље, па га у Агенцији НАСА прате с посебном пажњом.
НАСА је издала упозорење да ће огроман астероид, који је већи од Aјфеловог торња, проћи кроз Земљину орбиту за нешто више од недељу дана.
Огроман свемирски камен дужине 330 метара креће се у смеру Земље и требало би да прохуји поред наше планете 11. децембра.
НАСА, међутим, будно прати Астероид 4660 Нереус јер ће проћи на 7,4 милиона километара од Земље, што га сврстава у потенцијално по планету опасну категорију астероида. Ипак, места за панику нема јер Нереус није на путањи због које би заправо ударио у Земљу.
Ако све прође онако како се очекује, та свемирска стена ће прохујати великом брзином поред Земље, а НАСА очекује да се неће приближити на више од 3,86 милиона километара. То је отприлике десет пута већа удаљеност од оне Месеца од Земље.
Иако се то из наше перспективе чини јако далеко, то је заправо врло близу кад је реч о астероидима који пролазе поред Земље. НАСА, наиме, сматра да је било који свемирски објект који пролази унутар 190 милиона километара од Земље заправо објект близак Земљи, преноси хрватски портал Дневник.
Астероид Нереус први пут је уочен 1982. године, а пронашла га је астроном Елеонор Хелин. Поред Земље пролази довољно често да су НАСА и јапанска свемирска агенција ЈАXА једном приликом разматрале да га избаце с путање помоћу свемирске летелице Хаyабуса.
Но, уместо Нереуса, наведене свемирске агенције сложиле су се да ће циљати Астероид 25143 Итокава у склопу мисије преусмеравања астероида.
Планета Земља и астероид – илустрација - Sputnik Србија, 1920, 27.11.2021
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Астероид јачи од нуклеарне бомбе приближава се Земљи
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала