- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Курц се опростио од политике: Била ми је част да служим земљи 10 година

© REUTERS / LISI NIESNERАустријски канцелар Себастијан Курц
Аустријски канцелар Себастијан Курц - Sputnik Србија, 1920, 02.12.2021
Пратите нас
Лидер Народне партије Аустрије (ОВП), бивши канцелар Себастијан Курц саопштио је данас да се повлачи са свих политичких функција и најавио да отвара ново поглавље у којем жели више да се посвети породици и сину Константину, који се родио пре неколико дана.
Речима "била ми је велика част што сам добио прилику да служим земљи десет година, а сада идем у болницу по моју девојку и сина", Курц је саопштио повлачење из политике.
Курц је казао је да је протеклог викенда донео одлуку, када му се родио син.
"То је био тренутак када сам постао свестан да има много тога лепог у животу и изван политике. Ово је било занимљиво поглавље, али сада је време за нешто ново", нагласио је Курц који се из политике повлачи са 34 године живота.
Курц је, у свом обраћању медијима, рекао да осећа захвалност када погледа уназад, на десет година рада у влади, прво као државни секретар, потом као министар спољних послова, и онда као канцелар.
„Да будем искрен веома сам захвалан за све то време, сва искуства која сам могао да стекнем и на свему што смо успели да спроведемо. Надам се да смо мој тим и ја успели земљу да померимо барем један мали корак у правом смеру. Увек сам давао све од себе”, објаснио је он.
Курц је подсетио да од самог почетка није скривао своја политичка уверења, а то је да грађани морају имати могућност да живе од своје зараде, да је неопходно зауставити миграцију, да је важно подстаћи привреду Аустрије.
Ти ставови, констатовао је, добили су подршку, али и наилазили код неких на одбијање, међутим у либералној демократији, каже, важно је да се воде дискусије са свим, што је радо радио, посебно са грађанима широм земље.
„Имао сам могућност да много научим, јер је политика свестрана, а место канцелара даје вам широку лепезу области којима се бавите. Прелепо је када можете нешто да померите, када имате осећај да чините нешто добро. Али истовремено, на месту канцелара, сваког дана морате доносити бројне одлуке, и већ ујутро знате да ће међу њима бити и неке лоше“, казао је он.
Курц је рекао да је свакодневно био изложен критикама, али да је то сматрао позитивним, јер му је давало додатни елан да још више да од себе.
"Мој тим и ја свом 10 година радили 24 сата за земљу. Ставили смо државу изнад свега, а за све остало није било времена. У тој фази засигурно сам пуно запостављао, пре свега породицу“, додао је он.
Казао је да је обављао политичке функције уз највеће задовољство, које је, протеклих дана, признаје, мало опало.
„Политику сам увек схватао као такмичење бољих идеја, али последњих месеци мој политички дан је био обележен подметањима, лажима, неоправданим оптужбама. Моје одушевљење политиком се због тога нешто смањило. Иако је то део тако високих функција, а знам то од колега из иностранства који су исто тако суочени неоправданим нападима. Међутим када то сами доживите то је нешто што одузима снагу, и што је код мене мало угасило пламен“, нагласио је он.
Истакао је да зна да није светац, али није ни криминалац, већ само обичан човек са грешкама и успесима.
Курц је подвукао да се радује посебно дану, иако то може трајати годинама, када ће пред судом моћи доказати да су све оптужбе биле неоправдане и лажне.
Он је указао да је са собом носи много утисака, стекао искустава, кроз разговоре са бројним личностима, као и председницима светских сила Кине, САД и Русије.
Нагласио је да се одувек залагао за продубљење односа са земљама Западног Балкана, што му је био посебан приоритет, али и склапање савеза у спречавању неисправних одлука у ЕУ.
Изразио је задовољство што је под њим влада успела да спроведе бројне ствари, а пре свега му значи, каже, што су повећане минималне плате и пензије, што је уведне породични бонус.
Курц је рекао да је победа на протекла два гласања било нешто што је најлепше што је доживео до рођења детета, што је премашило, каже све што се до тада догодило.
“Изборне победе и рођење детета никада нећу заборавити”, поручио је он.
Истакао је да се повлачи из политике, али да му је важно да иза себе остави снажну Народну партију (ОВП).
Подвукао је да је био погрешан утисак да се успеси странке могу приписати само једној особи, јер је ОВП пуна искусних снага, младих таленате, многих људи који носе тај пламен у себи који сам ја имао.
Најавио је да ће сутра бити одржана седница Председништва ОВП на којој ће предати све функције - лидера странке, али и шефа посланичког клуба.
“За мене почиње ново поглавље у животу, које могу данас покренути. Радујем се времену са дететеом и породицом, пре него што ћу се у идућој години посветити новим задацима”, закључио је он.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала