- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Шта Македонци мисле о корони: Скоро 50 одсто анкетираних верује да вирус распрскавају из авиона

© AP Photo / Sebastian GollnowЉуди са маскама
Људи са маскама - Sputnik Србија, 1920, 02.12.2021
Пратите нас
Социолошко истраживање македонског „Института демократије“ показује да су грађани Северне Македоније склони веровању у теорије завере, кажу аутори истраживања. Анкета је показала да скоро 50 одсто испитаника верује да вирус корона распрскавају из авиона, док 65 одсто људи мисли да је вирус створен у лабораторији.
Анкета је посвећена проучавању степена поверења бирача у политичке партије у земљи и демократске институције. Део анкете посвећен је и питањима које се односе на различите теорије завере.

Резултати показују да 72 одсто учесника сматра да светом влада неколико моћних породица, 65 одсто мисли да је вирус корона створен у лабораторији са циљем контроле људи, 46 одсто верује да се климом управља помоћу сателита и радара, 44 одсто мисли да је њихово Министарство здравља намерно повећало број жртава ковида 19, 46 одсто њих сматра да се вирус баца из авиона, став 29 одсто испитаника је да је тема климатских промена превара, а 57 одсто верује да велике новинске агенције шире дезинформације.

Како се наводи, високообразоване особе мање су склоне да верују у такве претпоставке. Према мишљењу аутора, склоност људи да подржавају такве тврдње изазвана је неповерењем грађана према политичарима и демократским институцијама.
Новинар Бојан Стојковски сматра да резултати истраживања нису изненађујући.

„У Северној Македонији има много људи који верују у такве теорије завере, тешко је то схватити“, изјавио је он за „Јуроњуз“.

Анкета је спроведена у јуну ове године. У њој је учествоовало 1.000 људи.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала