- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Улазак Украјине у НАТО – „црвена линија“ за Русију

© Sputnik / Mikhail Markiv / Уђи у базу фотографијаЗаставе Украјине и НАТО-а
Заставе Украјине и НАТО-а - Sputnik Србија, 1920, 02.12.2021
Пратите нас
Улазак Украјине у НАТО је „црвена линија“ за Русију, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.
Коментаришући седницу Савета министара спољних послова чланица НАТО-а у Риги, Захарова је приметила да су на састанку изнете оптужбе на рачун Русије – „да наводно нешто ради код граница НАТО-а, да ствара претњу премештањем својих оружаних снага на својој територији“.
„Иако, ако реално сагледамо ствари, НАТО се заправо нама приближио. У близини наших граница се гради војна инфраструктура НАТО-а, одржавају се велике војне вежбе“, истакла је портпаролка.
Такође је подсетила да су након завршетка Хладног рата Русији више пута дата обећања да се „надлежност и војне снаге НАТО-а неће померити ни за инч према Истоку“.
„Сва та обећања су заборављена и нису испуњена. Резултат је тренутно жалосно стање европске безбедности“, констатовала је Захарова.
Она је упозорила да увлачење Украјине у орбиту НАТО-а прети дестабилизацијом ситуације у Европи.

„Наставак увлачења Кијева у војну орбиту Алијансе, заузимање војне инфраструктуре те земље од стране НАТО-а које је де факто почело, тежња да се претвори у одскочну даску за конфронтацију са Русијом прете озбиљним негативним последицама, дестабилизацијом војно-политичке ситуације у Европи“, нагласила је дипломата.

Кијев и западне државе у последње време изражавају забринутост због наводног интензивирања „агресивних дејстава“ Русије у близини граница Украјине. Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да Русија премешта трупе унутар своје територије и по сопственом нахођењу. Према његовим речима, то никоме не прети и не треба никога да брине. Москва је више пута изражавала забринутост због повећавања снага НАТО-а у Европи. Кремљ је истицао да Русија ни за кога не представља претњу, али да неће занемаривати дејства која су потенцијално опасна по њене интересе.
Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 01.12.2021
РУСИЈА
Лавров: НАТО покушава да претвори Украјину у „антиРусију“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала