- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Доњецк упутио Украјини нове предлоге за решавање ситуације у Донбасу

© AP Photo / Efrem LukatskyУкрајинска војска у Донбасу
Украјинска војска у Донбасу - Sputnik Србија, 1920, 03.12.2021
Пратите нас
Министарка спољних послова самопроглашене Доњецке Народне Републике Наталија Никонорова саопштила је да су Кијеву упућени нови предлози за стабилизацију ситуације у Донбасу.
„Наш главни циљ је да вратимо Украјину у преговарачке оквире, у оквире решавања процеса мирним, дипломатским путем“, изјавила је министарка за „Први канал“.
Како је додала, нове опције за решавање сукоба коју су представили могу да помогну да се зауставе напади који и даље трају.
Представници Доњецке Народне Републике су, према речима министарке, изменили предлоге у вези са координационим механизмом који је створен за спровођење додатних мера контроле примирја у Донбасу.
Са друге стране, портпарол делегације ДНР Владислав Московски саопштио је да је република разрадила нацрт изјаве Контакт-групе о механизмима реализације мера за примирје у Донбасу. Нацрт укључује званични деманти Кијева о давању дозволе украјинским војницима да пуцају, покретање механизма верификације и спречавања кршења примирја, као и казну за прекршаје.
„Усвајање ове изјаве омогућиће да се ситуација стабилизује и да се вратимо садржајном дијалогу на путу безбедности“, констатовао је Московски.
Раније је лидер самопроглашене Доњецке Народне Републике (ДНР) Денис Пушилин изјавио да не искључује могућност да се, у случају да у Донбасу дође до војних акција великих размера, обрати Русији за помоћ .
Војник ДНР, Донбас - Sputnik Србија, 1920, 02.12.2021
РУСИЈА
Порука из Донбаса: У случају рата позваћемо Русију у помоћ
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала