- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Саша Илић за Спутњик: Моца је Партизан!

© Sputnik . Владимир СударМомчило Моца Вукотић
Момчило Моца Вукотић - Sputnik Србија, 1920, 03.12.2021
Пратите нас
Момчило Моца Вукотић, легенда фудбалског клуба Партизан, изгубио је битку са тешком болешћу у 72. години, а од њега се за Спутњик опростио његов црно-бели наследник Саша Илић.
Српски фудбал изгубио је велику легенду. После битке са раком грла, Момчило Моца Вукотић преминуо је трећег децембра 2021. године оставивши иза себе једну од најбољих каријера у историји Фудбалског клуба Партизан.
Од великог Моце учили су многи, али га је само један човек надмашио по броју наступа за београдски клуб.
То је Саша Илић, бивши капитен Партизана који је за Спутњик говорио о одласку фудбалске легенде.
„Отишао је највећи из фудбалског клуба Партизан, а то је Момчило Моца Вукотић. Ја сам био упућен у његово здравствено стање, последњих пар година није било добро, није издржао, тако је како је“, почео је разговор миљеник црно-белих.
Моца Вукотић у Партизану је провео највећи део каријере. До првог тима дошао је као истакнути младић који је од своје 12. године играо за све млађе селекције.
Од 1968. до 1978. давао је голове ривалима у црно-белом дресу, а Илић је о томе слушао од свог оца који му је усадио љубав према Партизану.
„Овом приликом желим да изјавим саучешће његовој фамилији. Отац ми је пуно причао о њему, сарађивао сам са њим док сам био у првом тиму и имали смо фантастичан однос“, присетио се Илић.
У фудбалским круговима Моца је био познат као неко ко је зрачио позитивном енергијом, а управо ће такав остати и у Илићевом сећању.
„Моца је првенствено, да не причамо о фудбалским квалитетима који су вансеријски, он је био човек који је увек био насмејан, духовит и спреман да помогне свакоме. Цео наш фудбал и Партизан изгубили су највећег... тако то иде. Човек увек спреман на шалу обожавао сам то код њега. Он је Партизан! У тим временима одиграти толико утакмица колико је он одиграо, то је за поштовање“, објаснио је Илић.
Једна од чувених прича о Моци Вукотића везана је за период када је Партизан био у суноврату и пред испадањем из Прве лиге Југославије. Чувени фудбалер отишао је у француски Бордо 1978. године, али када је чуо стање у свом вољеном клубу вратио се у Партизан и спречио неуспех.
„То је доказ ко је Моца и колико је волео Партизан. То што је урадио у тим годинама и када се вартио кад је Партизан био пред испадањем довољно говори о његовој љубави према Партизану“, истакао је бивши капитен црно-белих.
Након што се вратио, Партизан је успео да остане у такмичењу, а Моца је у њему и завршио каријеру. Укупно је одиграо 791 утакмица и дао 339 голова, а успео је да га престигне само Саша Илић.
„Упијао сам сваки његов савет. Када је био директор Омладинске школе мноштво играча је изнедрио у први тим. О њему не треба пуно причати, нека му је лака црна земља и једноставно оставио је успомене првенствено навијачима“, објаснио је Илић.
Велики Моцин пријатељ и ученик пре неколико година изјавио је да би стадион Партизана требало да носи име по овој великој фудбалској легенди, а после тужне вести чврсто је остао при својим речима.
„И даље стојим при том ставу из најбоље могуће намере. Он је највећи, није на мени одлука, али заслужио је“, закључио је Саша Илић за Спутњик.
Момчило Моца Вукотић - Sputnik Србија, 1920, 03.12.2021
СПОРТ
Одлазак највеће легенде Партизана – преминуо Моца Вукотић
Фудбалска лопта - Sputnik Србија, 1920, 03.12.2021
СПОРТ
Оставка уживо /видео/
Кристијано Роналдо - Sputnik Србија, 1920, 03.12.2021
СПОРТ
Меси има седам „Златних лопти“, али Роналдо је подигао лествицу превисоко...
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала