Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Ново упутство „Батута“ за путнике који у Србију долазе из ризичних земаља

© Tanjug / ZORAN ZESTICДиректорка Института за јавно здравље Др Милан Јовановић Батут Верица Јовановић
Директорка Института за јавно здравље Др Милан Јовановић Батут Верица Јовановић - Sputnik Србија, 1920, 03.12.2021
Пратите нас
Институт за јавно здравље Србије Србије "Др Милан Јовановић Батут" издао је на свом сајту упутство за регистрацију путника који долазе из земаља са посебним ризиком од преношења заразне болести ковид 19, а све због новог омикрон соја вируса корона.
Како се наводи, они поред обавезног ПЦР теста и одласка у карантин морају и да се пријаве на портал Министарства здравља Србије .
"Сви страни држављани који долазе из земаља са посебним ризиком или су у њима боравили током претходних 14 дана од дана планираног уласка у Србију у обавези су да 48 часова пре доласка у Републику Србију изврше пријаву доласка коришћењем сајта њњњ.е-здравље.гов.рс, одељак Foreigners Surveillance Registration'", наводи се на сајту Института "Батут".
Страни држављани приликом уласка у Републику Србију, такође треба да поседују имејл након пријаве коришћењем сајта Министарства здравља Србије, као доказ успешног пријављивања пре доласка у Србију и попуњену и својеручно потписану Изјаву о сагласности о прихватању мере карантина у кућним условима и обавезе тестирања о сопственом трошку, наводи "Батут".
Ризичне земље су Јужноафтичка Република, Боцвана, Зимбабве, Намибија, Лесото, Мозамбик и Малави.
Путници који долазе из ових земаља или су у претходних 14 дана боравили у њима, без обзира на државу из које улазе у Србију, тестирају се ПЦР методом одмах по слетању на Аеродором "Никола Тесла" и бораве у простору и изолацији на аеродрому до добијања резултата. У случају позитивног налаза, Хитна помоћ их уз све мере заштите вози у изолацију у Ковид болницу "Батајница".
Ако је налаз негативан, издаје се решење о кућном карантину и превоз такси превозом уз мере пуне заштите до пријављеног места боравишта у Србији. На дневном нивоу ће се контролисати карантин од стране МУП-а.
Потребно је и тестирање ПЦР методом седмог дана или у било ком случају од појаве симптома. Негативан ПЦР тест неће бити услов да се изађе из карантина од 14 дана, а тестирање се врши о трошку особе у карантину, пише "Телеграф".
Институт "Батут" је ове предлоге упутио након што је омикрон (Б.1.1.529) Светска здравствена организација означила као забрињавајућу, а према информацијама које се објављују за сада показује бројне мутације, које могу бити у вези са већом заразношћу и избегавањем имунског одговора стеченог након болести или вакцинације.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала