- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

О чему су разговарали Путин и Ердоган

© POOL / Уђи у базу фотографија„Односи Русије и Турске се позитивно развијају“: Почео састанак Путина и Ердогана у Сочију
„Односи Русије и Турске се позитивно развијају“: Почео састанак Путина и Ердогана у Сочију - Sputnik Србија, 1920, 03.12.2021
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин је разговарао телефоном с турским колегом Реџепом Тајип Ердоганом о Украјини, ситуацији у Нагорно- Карабаху, Сирији и Либији.
Путин је свом саговорнику скренуо пажњу на провокације Оружаних снага Украјине у Донбасу, укључујући и примену турских дронова „Бајрактар“, наводи се у саопштењу прес службе Кремља.

„Председник Русије је указао на то да Кијев наставља са деструктивним понашањем како би онемогућио спровођење Минских споразума. О томе сведоче и провокације Оружаних снага Украјине у зони сукоба, укључујући и примену турских дронова Бајрактар. Наглашено је да је неопходно да Кијев прекине са било каквим покушајима примене силе на Донбас“, наводи се у саопштењу руске стране.

Председници Русије и Турске су нагласили важност поштовања Минских споразума и значај нормандијског формата.
Једна од тема је била и ситуација у Карабаху, а лидери су се сложили да је потребно наставити даљу координацију како би се ситуација решила.
Председник Русије је информисао турског колегу о закључцима трилатералног састанка одржаног 26. новембра у Сочију на коме су учествовали лидери Русије, Азербејџана и Јерменије. Током разговора је потврђена спремност Бакуа и Јеревана да сарађују на обезбеђивању стабилности у региону.
Током разговора су разматрали и сарадњу на тему енергетике и пољопривреде и у складу са тим је закључено да је неопходно организовати још једну седницу Савета за сарадњу почетком следеће године.
Када је реч о Сирији, Путин и Ердоган су изразили задовољство нивоом интеракције у циљу стабилизације ситуације и успостављања мировног процеса. Договорено је да две стране и даље наставе заједнички рад у Идлибској зони деескалације.
Још једна спољнополитичка тема је била Либија у којој се 24. децембра одржавају избори. Обојица су изразила наду да ће они бити успешно одржани и да ће допринети обнови територијалне целовитости, саопштила је прес служба Кремља.
Посета турског председника Реџепа Тајипа Ердогана Сочију - Sputnik Србија, 1920, 01.12.2021
РУСИЈА
Ердоган би да са Русијом решава украјинске проблеме
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала