- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Савет Европе: Хрватски полицајци везане мигранте бацали у реку Корану

© REUTERS / Antonio BronicПолиција упућује мигранте током стампеда према аутобусу у Товарнику у Хрватској.
Полиција упућује мигранте током стампеда према аутобусу у Товарнику у Хрватској. - Sputnik Србија, 1920, 03.12.2021
Пратите нас
Комитет за превенцију тортуре Савета Европе позвао је Хрватску да предузме одлучне мере и заустави и истражи злостављања миграната од стране хрватске полиције. На наводе у извештају бурно је реаговао председник Хрватске Зоран Милановић, оштро критикујући Савет Европе.
У извештају се наводи да су представници Комитета били у ад хок посети Хрватској од 10. до 14. августа 2020. године, посебно дуж граничног подручја са БиХ, како би испитали понашање хрватске полиције, правне гаранције доступне мигрантима, као и ефикасност механизама надзора и одговорности у случајевима наводне злоупотребе полицијских овлашћења.
У документованим сведочењима, објављеним у извештају, наводи се да су мигранти били подвргнути малтретирању од стране хрватских полицајаца, од ударања пендрецима до шутирања и шамарања.
Неколико изјава миграната говори о присили да ходају боси кроз шуму до границе са БиХ и да су „бацали још увек везане мигранте у реку Корану“, која дели Хрватску од БиХ.
Неки мигранти су изјавили и да су их у БиХ враћали „само у доњем вешу или голе“, као и да су у њиховом правцу испаљивани хици из оружја.
„Упркос постојећим изазовима, Република Хрватска мора испунити своје обавезе у погледу људских права и третирати мигранте који улазе у земљу преко границе на хуман и достојанствен начин“, наводи се у извештају.
Налази Комитет за превенцију тортуре Савета Европе јасно показују да нису успостављени ни ефикасни механизми одговорности за идентификацију починилаца наводних злостављања, нити да постоје смернице Управе хрватске полиције о документовању оваквих операција, оцењује се у извештају.
Указује се да је су представници Савета Европе имали потешкоће у сарадњи са хрватским надлежним органима, при чему су им достављане непотпуне информације, а били су и ометани од стране полицијских службеника у приступу документацији неопходној делегацији за обављање мандата Комитета и састављање извештаја, пренео је Танјуг.

„Штеточине које стално забадају нос и деле лекције“

Коментаришући извештај Комитета за превенцију тортуре Савета Европе, Милановић је рекао:
„Ти људи нису нормални, таквим арогантним односом према свима угрожавају европски пројекат. Омогућили смо и спровели пролазак преко пола милиона људи кроз Хрватску. Дакле, имам неку емпатију према томе. Али те штеточине које стално негде забадају нос и неком деле лекције, па онда у Европској комисији, то није Савет Европе“.
Милановић је потом упутио како Хрватска да заштити своју границу.
„Да балалајкама дочекујемо илегалне мигранте? То је немогуће. Напросто полиција мора да примени одређену врсту силе...Мучење? Какве то везе има с мучењем? Шта хрватска полиција, која тамо на - 10 хода по снегу до колена, иде тамо да би мучила људе? Ја не видим њихову улогу као такву“, рекао је, између осталог, Милановић, пренео је портал „Индекс“.
Ограда на мађарко-хрватској граници - Sputnik Србија, 1920, 06.11.2021
РУСИЈА
Захарова: Шокантни снимци са хрватске границе показују како се у Европи поштују људска права
Сукоб полиције и миграната на граници Хрватске и БиХ - Sputnik Србија, 1920, 12.10.2021
РЕГИОН
Истрага у Хрватској: Полицајцима због батинања миграната прети до 10 година затвора /видео/
Избеглице на граничном прелазу Товарник, Хрватска - Sputnik Србија, 1920, 07.10.2021
РЕГИОН
Шокантни снимци из Хрватске: Мигранте на граници туку палицама, ЕУ тражи истрагу /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала