Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Нова српска фабрика вакцина почиње са радом у марту

© Sputnik / Лола Ђорђевић Вакцинација
 Вакцинација  - Sputnik Србија, 1920, 03.12.2021
Пратите нас
Производња вакцина у новој фабрици у Србији имаће две фазе, а прва која представља пуњење и паковање увезене супстанце почеће већ у марту и априлу и месечно ће се у тој фабрици добијати око три милиона доза „Синофарм“ вакцине, изјавила је директорка Републичког фонда за здравствено осигурање Сања Радојевић Шкодрић.
Друга фаза, односно целокупан процес и производња активне супстанце, радиће се у новој фабрици крајем следеће године, рекла је директорка РФЗО.
„Међутим, ми смо већ напунили 480.000 доза ‘Синофам’ вакцине у Хемофарму. Контрола квалитета се завршава следеће недеље и те вакцине ће бити у промету почетком фебруара следеће године“, казала је Шкодрићева.
Како је истакла, прво ће се производити за потребе Србије, а затим за извоз у регион и остале земље у свету којима буде потребно.
Она указала да велики произвођачи вакцина не бирају партнере тек тако, те да је Синофарм препознао Србију као сигурну земљу за производњу подједнако квалитетне, безбедне и ефикасне вакцине као што је она коју и сами производе.
„Јако смо поносни на изградњу фабрике вакцина у Србији. У тој фабрици ће се сада производити ковид вакцине, али капацитети су предвиђени и за друге вакцине или за проширење капацитета постојећих вакцина“, навела је Шкодрићева за Танјуг.
Додаје да је посебно значајно то што ће се у фабрици запослити млади људи који су тек завршили факултете, а који ће ту моћи да се баве научно-истраживачким радом.
„Осим тога, потребан је велики број људи са средњим кадром, око 50 одсто је планирано да буду млади, без обзира да ли се ради о средњој или високој стручној спреми, а око 50 одсто запослених биће они који су већ искусни у тој врсти посла. Млади ће добити шансу, а чујемо да се већ распитују“, казала је директорка РФЗО.
Шкодрићева наглашава да је глобална политика великих произвођача вакцина таква да, када су околности ванредне као што је пандемија, они прво обезбеђују своја тржишта, потом велика а онда свим осталим земљама колико остане.
„Када имате сопствену, домаћу производњу, ви сте осигурали своју државу не само за довољне количине вакцина, већ и то да ћете моћи брзо да производите. Видимо да се у врло кратким временским периодима јављају нови сојеви и зато је важно да имате домаћу производњу како бисте је прилагодили новим сојевима, а не да чекате и зависите од других произвођача“, рекла је она.
Руска вакцина „Спутњик Ве“ - Sputnik Србија, 1920, 22.10.2021
ДРУШТВО
Руска вакцина „Спутњик Ве“ произведена у Србији од данас у употреби
Председник Републике Србије Александар Вучић присуствовао је церемонији полагања камена темељца за изградњу фабрике за производњу вакцина кинеске компаније Синофарм, уз заједничко улагање Србије, Народне Републике Кине и Уједињених Арапских Емирата. - Sputnik Србија, 1920, 09.09.2021
СРБИЈА
Положен камен темељац за фабрику кинеске вакцине
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала