- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Амерички извиђачки авион пресекао путању путничког „Ербаса“ изнад Црног мора

© Sputnik / Oleg Zoloto / Уђи у базу фотографијаПутнички авион Ербас А319 немачке компаније Луфтханса
Путнички авион Ербас А319 немачке компаније Луфтханса - Sputnik Србија, 1920, 04.12.2021
Пратите нас
Изнад Црног мора дошло је до приближавања војног авиона НАТО и путничког авиона „Ербас А330“, који је летео из Тел Авива у Москву. "Росавијација" је саопштила да је авион НАТО изводи лет уз интензивно смањивање висине због чега је пресекао маршруту намењену цивилним авионима.
Инцидент се догодио 3. децембра ујутру. Амерички извиђачки авион CL600 се спустио са висине од 11.000 метара на 9.200 . Како наводе у "Росавијацији", није договарао на позиве диспечера.
У "Росавијацији" истучу да је поред руског авиона у време инцидента кроз ту област летео још једна цивилни авион - малтежански, из Сочија у Скопље.

"Оперативно су измењени правци летања цивилних авиона. Руски диспечери су захваљујући примењеним мерама осигурали безбедан лет изнад Црног мора", навела је представница "Росавијације".

Истакнуто је да интензивирање летова авиона НАТО у тој области угрожава летове путничких авиона, због чега ће дипломатским каналима бити упућен протест.

Медији су раније пренели да су пилоти путничког авиона, ради безбедног мимоилажења са америчким авионом, били су приморани да спусте висину, као и да војни авион није одговарао на вишеструке позиве диспечера, нити је контактирао контролу летења у чијој је зони одговорности био у том моменту.

Пре тога је портал „ПлејнРадар“ саопштио да је авион америчког Ратног ваздухопловства, који је учествовао у инциденту, имао кодну ознаку OLIVEW92, те да је полетео из базе на Криту. Касније, док је летео око руске границе, ознака је промењена у HOMER59.
Ово није први пут да су амерички авиони примећени изнад Црног мора. Јуче су руски ловци Су-27 и Су-30 испратили америчке извиђачке авионе РЦ-135 и ЦЛ „Артемис“. Стране летелице су биле приморане да се врате назад, те нарушавање државне границе није дозвољено.
Вишенаменски ловац „сухој“ Су-27 - Sputnik Србија, 1920, 03.12.2021
РУСИЈА
Руски ловци испратили два америчка авиона изнад Црног мора/видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала