- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Америка припрема нове санкције уочи Самита за демократију

© AP Photo / Susan WalshБела кућа
Бела кућа - Sputnik Србија, 1920, 04.12.2021
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе планирају да уведу нове санкције против страних званичника у оквиру припреме за Самит за демократију, јављају агенција Ројтерс и лист „Вол стрит џурнал“, позивајући се на администрацију Беле куће.
Извори не наводе конкретна имена, међутим, према добијеним информацијама, ограничења ће утицати на широк круг представника власти, укључујући оне који потпадају под „Закон Магнитског“ због наводног кршења људских права и корупције.
Како је саопштено, у оквиру предстојећег самита званичници администрације председника Сједињених Америчких Држава надају се да ће убедити друге државе да се придруже новим ограничењима.
Председник САД Џозеф Бајден ће ,од 9. до 10. децембра бити домаћин виртуелног самита за лидере из владе, цивилног друштва и приватног сектора, а Самит ће се фокусирати на изазове и могућности са којима се суочавају демократије и пружиће платформу лидерима да преузму и појединачне и колективне обавезе у одбрани демократије и људских права у земљи и иностранству.
У Кремљу су оценили да Сједињене Државе покушавају да приватизују демократију и да повуку нове линије раздвајања између држава припремајући самит без учешћа Русије и Кине.
Закон Магнитског усвојен је у Сједињеним Америчким Државама 2012. године. Закон је првобитно успостављао личне санкције држављанима Русије који, према мишљењу америчких власти, крше људска права. Руске власти су више пута саопштавале да је недопустива политизација случаја Магнитски. Касније је документ добио статус глобалног закона, што значи да се санкције могу уводити против свих земаља чији грађани, према мишљењу САД, крше људска права.
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 03.12.2021
РУСИЈА
„Сирија, Либија, Ирак, Југославија“: Ако Америка тражи агресоре треба да почне од себе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала