Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Док се Срби спремају за међусобни обрачун, врата нам разваљују Британци са новим опаким плановима

CC BY-SA 2.0 / Flickr/Mobilus In Mobili / Представљање Велике Британије и Северне Ирске на годишњој НАТО паради у Норфолку
Представљање Велике Британије и Северне Ирске на годишњој НАТО паради у Норфолку - Sputnik Србија, 1920, 04.12.2021
Пратите нас
У сенци бучних вести да Срби гланцају мотке и багере да би се на мостовима, магистралама и ауто-путевима тукли међусобно, промиче овонедељна информација да је Велика Британија одредила — специјалног изасланика за Балкан.
Није познато шта то Британци знају, планирају или у каквој режији тренутно учествују, али је свакако занимљиво да у наш трусни и потпаљиви регион не шаљу неког углађеног дипломату у рукавицама који се „прави Енглез“, већ свог главног маршала ратног ваздухопловства Стјуарта Пича.
И баш док Срби, са пуно помпе (истина, и без критичне масе) практично и симболично подижу блокаде и барикаде сами између себе, Лондон нам шаље доскорашњег председника војног одбора НАТО-а да, између осталог, у склопу своје „племените“ мисије — „подржи нормализацију односа Србије и Косова“.

Добри војник Пич

Није тешко закључити да ће се добри војник Пич заложити јасно за коначну независност једнострано отцепљене и окупиране јужне српске покрајине, али је занимљиво да Горди албион делегира баш у овом моменту човека из војне Алијансе која је 1999. извршила агресију на Србију како би је раскомадала.
И баш док Срби, пред камерама и на друштвеним мрежама, копају ровове и оштре куке и мотике како би се припремили за „одлучујуће битке“ сами између себе, из Велике Британије хитно и офанзивно стижу нови и конкретни планови за „решавање судбине“ Босне и Херцеговине.

Дејтон 2 са Острва

Интересантно је да, док Срби све више живе у два потпуно одвојена и непомирљиво сукобљена света, британски и конзервативци и лабуристи, и власт и опозиција, предлажу да се организује Дејтон 2 за будућност Босне, а тако и Републике Српске.
И док Срби вежбају, уживо и онлајн, песничење, тренирају ударце чекићима и мацолама, како би се међусобно оплавили од батина, Лондон најављује једнострано слање батаљона војника у Босну и Херцеговину како би се, како поручују, „добронамерно“ и дубоко забринуто — „спречила ескалација“.
Неодољива коинциденција је да свој мирољубиви и миротворачки ангажман најављује баш држава која је 2015. године поднела предлог резолуције у УН којом је требало искључиво Срби да се окриве за рат у БиХ, а Српској да се удари данга — геноцидне творевине, што је Русија спречила.

Барикаде се дижу, границе падају

И баш док Срби избацују распоред часова хибридног рата — где ће и када подићи нови бедем, а Британци офанзивно улазе на Балкан да „гасе ватру“, готово нечујно је прошла овонедељна вест да су Албанија и лажна држава Косово укинули све „граничне прелазе“ (тачније, укинули су границу између Србије и Албаније).
А могло би можда да буде занимљиво, бар као предложак за размишљање, да су, баш пре тих нових конкретних великоалбанских корака, пре последњих најава о практичном уједињењу Косова и Албаније, у Приштину стигли припадници Првог краљевског батаљона елитних британских Гурки.
И док српски медији урличу једни на друге и гневном теледиригованом буком потпаљују некакву нову битку унутар саме наше земље, нек остане забележено да је неко упозоравао и да се баш у том моменту нешто ваљало иза брда и мора.
Као и више пута у нашој историји. Баш са Острва.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала