- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Кремљ: Разговор Путина и Бајдена планиран за уторак увече

© POOL / Уђи у базу фотографијаBладимир Путин и Џо Бајден
Bладимир Путин и Џо Бајден  - Sputnik Србија, 1920, 04.12.2021
Пратите нас
Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да је разговор председника Русије и Америке, Владимира Путина и Џозефа Бајдена, планиран за уторак увече путем видео-линка.
Он је у изјави за Спутњик додао и да ће председници сами одредити колико времена им је потребно за разговор.
Претходно је и агенција Ројтерс, позивајући се на Белу кућу, објавила да ће Путин и Бајден разговарати 7. децембра путем заштићене видео-везе а да ће једна од главних тема бити Украјина.
Како наводи агенција, Бајден има намеру да истакне забринутост због војних активности Русије на граници са Украјином и да изрази приврженост САД украјинском суверенитету и територијалној целовитости.
Америка и Запад у целини, као и Кијев, оптужују Русију да се припрема за напад на Украјину и у том контексту говоре да Русија поново нагомилава снаге на граници са том суседном земљом.
Москва је, међутим, у више наврата указала да су такве оптужбе без основа и да Русија ни за кога не представља претњу.
Помоћник председника Јуриј Ушаков раније је рекао да ће главна тема бити питање ширења НАТО-а на Исток, као и ситуација везана за распоређивање оружаних снага САД које представљају претњу за Русију.
Подсетимо, уочи разговора, амерички председник је изјавио да не прихвата „црвене линије“ о којима говори руски председник Владимир Путин по питању ситуације у Украјини.
„Нећу да прихватим ничије црвене линије. Ми одавно знамо о руским потезима и очекујем да ћемо имати дугачак разговор“, казао је Бајден одговарајући на питање новинара шта Америка намерава да учини како би спречила „инвазију“ Русије на Украјину.
Такође је рекао и да америчка администрација припрема низ комплексних иницијатива које треба да спрече могућу агресију Русије на Украјину.
Руски председник је средином прошлог месеца говорио о „црвеним линијама“ за Русију и у том контексту навео је, између осталог, повећано присуство НАТО-а у Украјини, али и потенцијални улазак те бивше совјетске републике у састав Алијансе.
Такође је навео и да су све чешће појаве да у близини руских граница лете стратешки бомбардери опремљени „веома озбиљним оружјем“ што, како је рекао, такође прелази одређене границе.
Припадници јуришне инжењерске јединице у Ростовској области - Sputnik Србија, 1920, 02.09.2021
РУСИЈА
Русија запретила контрамерама уколико се НАТО приближи њеним границама
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала