Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Курти смислио нову иницијативу да се дочепа признања Косова

© AFP 2023 / ARMEND NIMANI Косово
Косово  - Sputnik Србија, 1920, 04.12.2021
Пратите нас
Све иницијативе које предлаже Приштина као што је СЕФТА, али и отпор који има према ЦЕФТА споразуму и Отвореном Балкану, искључиво су инспирисане платформом и политичким ставом Аљбина Куртија да се тзв. Косово призна као држава.
Ово је мишљење дипломате у пензији Зоран Миливојевића после излагања Аљбина Куртија, у коме је рекао да је за Приштину само СЕФТА као нова иницијатива, коју је иначе он и предложио, прихватљива као регионална организација која може да омогући слободу кретања робе и људи у Југоисточној Европи, а не иницијатива Отворени Балкан нити већ постојећи ЦЕФТА споразум.

СЕФТА карта за признање Косова

Курти је идеју о СЕФТА (Споразуму о слободној трговини Југоисточне Европе) поново актуелизовао током разговора са студентима на универзитету Оксфорд у током дискусије на тему „Отворени Балкан и/или европске интеграције: одговор или девијација“.
На питање зашто Курти инсистира на оснивању СЕФТА, кад све што подразумева та организација већ постоји у оквиру ЦЕФТА, као и у иницијативи Отворени Балкан, Миливојевић објашњава да када Курти говори о регионалној сарадњи и механизмима на нивоу западнобалканске шесторке, он има само један прилаз који је искључив.

„А то је да да је сарадњу могуће развити на том нивоу само тако да тзв. Косово буде признато као држава. Због тога он има резерве и када је реч о ЦЕФТА споразуму, јер је тај споразум у име Приштине потписао Унмик, а Отвореном Балкану се противи јер је то иницијатива Србије и ту препознаје наводну доминацију Србије. А то што предлаже СЕФТУ као нову организацију, он ради по принципу да свих шест субјеката буду равноправни, односно да се кроз то призна и косовска државност, коментарише Миливојевић.

Косово не може да оснива регионалне организације

Наш саговорник додаје да се ради о промоцији Куртијеве идеје, где би се наметнуло признање тзв. Косова.

„То није могуће јер Косово није у позицији да оснива било какве организације, зато што није држава и по међународном праву, пошто је статус Косова потпуно јасан, јер се ради о територији која је под надзором УН и Резолуције 12 44. Према томе, Косово нема међународно-правни субјективитет нити способност да као такав субјекат буде покретач неке организације која подразумева учешће других држава, објашњава Миливојевић.

Све иницијативе које предлаже Приштина и отпор који има и према ЦЕФТА споразуму и према Отвореном Балкану, искључиво су инспирисане, напомиње наш саговорник, платформом и политичким ставом Куртија да се Косово призна као држава.
„То наравно није могуће и у том смислу свака његова иницијатива нема никаквог смисла нити могућности да буде имплементирана. С друге стране, партиципација Косова у оквиру ЦЕФТА споразума остаје само у оквиру међународног права кроз потпис Унмика. Што се тиче приступању Отвореном Балкану, то је механизам који даје резултат и има некаквог смисла“, каже саговорник Спутњика.

Шта је Куртијева идеја

Курти иначе сматра да се „у оквиру ЦЕФТА споразума према Косову доследно поступало неједнако и неправедно и у садашњем облику ЦЕФТА не може припремити регион ни Косово за чланство у ЕУ“.
С друге стране, иницијативу Отворени Балкан коју су потписали за сада Албанија, Србија и Северна Македонија, за Косово је неприхватљива јер, како Курти сматра, та иницијатива удаљава овај регион од ЕУ.
Курти зато тврди да је СЕФТА као нови оквир потребна „да бисмо ишли напред“, јер треба да се заснива на, како каже, заједничким вредностима и посвећености скупу основних принципа.
Курти је Споразум о слободној трговини Југоисточне Европе СЕФТА представио као иницијативу која би укључивала земље Западног Балкана као равноправне чланице са једнаким правима, засноване на посебном односу са ЕУ, слично споразуму о Европском економском простору (ЕЕА). Идеју је пласирао у јуну ове године у Тирани на самиту лидера Западног Балкана.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала