- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Министар Вулин представио своју књигу „Опадање” у Москви /фото/

© Фото : Спутњику уступио Антон АнтанасијевићМинистар Вулин представио своју књигу „Опадање” у Москви
Министар Вулин представио своју књигу „Опадање” у Москви - Sputnik Србија, 1920, 04.12.2021
Пратите нас
Имамо за пријатеља највећи народ на свету – руски, али смо исто тако имали и највеће непријатеље. И ако велики од Срба могу нешто да науче, онда је то да су Срби увек на правој страни света, истакао је министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин на промоцији своје књиге „Опадање“ у Москви.
Ово је његов трећи по реду роман објављен у Русији, а промоција је одржана у „Дому Ростових”, историјском здању из средине 18. века које је Лав Толстој описао у роману „Рат и мир” као дом његове јунакиње Наташе Ростове.
Представљајући књигу, пред бројним званицама из политичког и културног живота Русије, Вулин је истакао да српски народ изнад свега цени слободу и могућност самосталног одлучивања и да је због тога, током многих ратова, своју слободу плаћао својим животом.
© Sputnik / Оливера ИкодиновићАлександар Вулин у Русији је издао три своја романа
Александар Вулин у Русији је издао три своја романа - Sputnik Србија, 1920, 04.12.2021
Александар Вулин у Русији је издао три своја романа
Према његовим речима, и за Србе и за Русе кажу да смо народ који у тешким временима и пева и плаче, док неки то гледају са презиром.
„Ово је прича о несрећи мог народа, о усуду да водимо туђе ратове, и да својим главама платимо за живот наше деце. Моји јунаци се зову Срђан, Мрђан и Млађан, то су јунаци из једне велике ратне поеме Стојанке мајке Кнежопољке Скендера Куленовића, из времена Другог светског рата и страшних злочина хрватских усташа над српским народом. Они нису плакали. Нису плакали када су у Јасеновцу заклали 20.000 српске, ромске, јеврејске деце, нису плакали ни када су децу набијали на бајонете, као што нису плакали ни 1999. године када су нам убили преко 100 дечака и девојчица. Моји јунаци су изашли из јаме, где су их бацили у Другом светском рату“, рекао је министар Вулин.
© Фото : Спутњику уступио Антон АнтанасијевићЕвгеније Примаков и Петар Толстој на промоцији књиге у „Дому Ростових“
Евгеније Примаков и Петар Толстој на промоцији књиге у „Дому Ростових“ - Sputnik Србија, 1920, 04.12.2021
Евгеније Примаков и Петар Толстој на промоцији књиге у „Дому Ростових“
Своје утиске о роману „Опадање“ са присутнима су поделили и заменик председника државне Думе за културу и председник Асоцијације писаца и издавача Русије Сергеј Шаргунов и преводилац књиге, професор руског језика и књижевности Ирина Антанасијевић.
Промоцији романа „Опадање“ присуствовао је и Петар Толстој, заменик председавајућег Државне думе, који је нагласио да има посебан однос према Србији и српском језику, пошто је та земља прихватила његову породицу после грађанског рата у Русији.
© Sputnik / Оливера ИкодиновићМинистар Вулин представио своју књигу „Опадање” у Москви
Министар Вулин представио своју књигу „Опадање” у Москви - Sputnik Србија, 1920, 04.12.2021
Министар Вулин представио своју књигу „Опадање” у Москви
Присуствовали су и Eвгенијe Примаков, директор Росотрудничества, представници Министарстава унутрашњих послова и одбране Русије, министарства за ванредне ситуације, представници ОДКБ-а, Росгвардије, Ростеха, многи руски олимпијски и светски шампиони у боксу, и бројни српски привредници који живе и раде у Русији.
Као и претходне романе Александра Вулина „Мрак" и „Лепота" и роман „Опадање" објавила је издавачка кућа „Алатеја" из Санкт Петербурга.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала