Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Митрополит Јоаникије: Требаће им времена да разумеју речи патријарха

© Sputnik / Александар МилачићВладика Јоаникије одржао је потресан говор на сахрани митрополита Амфилохија у Подгорици.
Владика Јоаникије одржао је потресан говор на сахрани митрополита Амфилохија у Подгорици. - Sputnik Србија, 1920, 04.12.2021
Пратите нас
Митрополит црногорско-приморски Јоаникије оценио је данас да се из увреда изнетих на рачун патријарха Порфирија види да га многи нису разумели или нису желели да га разумеју и додао да му није јасно коме сметају његове благе речи и позив да се народ не туче на улицама.
Митрополит указује да је патријарх нападнут због изјаве поводом почетка божићног поста у којој је позвао свој народ да се не туче по улицама.
„Шта ће друго да каже српски патријарх кад види своју духовну децу да се туку песницама, моткама и каменицама и једни другима разбијају главе, него да са очинским болом у души позове све који то чине да се не бију него да чувају једни друге“, навео је митрополит Јоаникије у интервјуу за Новости.
Он је додао и да му није јасно коме сметају благе речи патријарха „свако је свакоме потребан, не можемо једни без других“, а онда позива на мир и „двоједну љубав према Богу и према ближњем, што значи (на љубав) према сваком човеку“.
„Ако некоме сметају овде наведене патријархове јеванђелске и очинске речи, онда тај треба да се забрине за своје духовно стање и здравље“, оценио је митрополит.
Каже и да овим речима патријарх заступа најширу слободу личности, свакога ко жели да се бори за добро свог народа и уједно назначује на који начин се то добро може постићи.
„Упозорава да се моткама и каменицама не може постићи ништа добро, као што је давно рекао наш народ – да зло добра донети неће“, оценио је он.
Он додаје и да је онима који су пре тридесет година на Теразијама вређали патријарха Павла требало доста времена да се за то покају.
„Овима који сада неосновано прозивају патријарха Порфирија требаће времена да схвате ширину његове мисли и дубину његове бриге и љубави за поверени му народ“, закључио је митрополит Јоаникије, пренео је Танјуг.
Патријарх српски Порфирије - Sputnik Србија, 1920, 28.11.2021
СРБИЈА
Патријарх Порфирије: Црква не може да се покорава свету
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала