- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

НАТО греши, Путин има прегршт адута — и познат је по изненађењима /видео/

© Sputnik / Максим Блинов / Уђи у базу фотографијаРуски миротворци у Карабаху
Руски миротворци у Карабаху - Sputnik Србија, 1920, 04.12.2021
Пратите нас
На западу греше кад потцењују Русију која има огромне потенцијале моћи, а не демонстрира их јер не жели никог да плаши. Русија може свуда да се појави, што је показала и у Сирији. Путин је познат по изненађењима, зато што има прегршт адута, каже уредник „Политике Бојан Билбија“ поводом порука па и претњи које НАТО упућује Русији.
Зато је важно не прелазити црвене линије које је поставила Москва, истиче Билбија за Спутњик, коментаришући дводневни састанак шефова дипломатија чланица Алијансе одржан ове недеље у летонској Риги. Доминантне теме биле су Русија, али и Кина, које, како је рекао генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг, поткопавају светски поредак, а већ пословично причало се о могућој „руској агресији“ на Украјину, уз поруку да ће Москва „скупо платити” ако се усуди да примени силу.
На питање да ли је НАТО постао опседнут Русијом и Кином, Билбија каже да се последњих година стиче управо такав утисак, а разлог види у потреби да Алијанса оправда смисао свог постојања, као и у интересима западног, пре свега америчког војно-индустријског комплекса.
„Не треба заборавити да је НАТО само екстензија САД и велика продавница америчког наоружања, имајући у виду колики је проценат америчког наоружања. А сад кад се тражи сврха постојања, потребан је и неки непријатељ — ту Русија одлично одговара због хладноратовске инерције. Можемо и да нагађамо да ли су кризе које се изазивају на границама Русије вештачки подгреване да би навели Русију да реагује, а онда рекли — ето, видите да је агресивна“, образлаже Билбија.

Ширење на исток ослабило НАТО

Војни аналитичар Александар Радић сматра да се из Риге није чуло ништа ново, те да су окупљања чланица Алијансе постала мање-више нека врста протокола.
„Годинама гледамо како доносе одлуке које су неодрживе у савременом свету. Чињеница је да је НАТО изгубио примарно језгро — да буде амерички мостобран у Европи са земљама које су биле вољне да буду део те коалиције. Ширење НАТО-а према истоку је заправо ослабило кохезионе везе јер је довело у Алијансу земље које имају друге мотиве. Зато толико пута не само у ЕУ, него и у НАТО-у воле да говоре о систему вредности. Поштујем то. Али, ви примате људе који нису део тог система вредности“, истиче Радић.
© AP Photo / Mindaugas KulbisНАТО војници
НАТО војници - Sputnik Србија, 1920, 03.12.2021
НАТО војници
Он као пример наводи Црну Гору, где ни нова власт није довела у питање чланство у Алијанси, али, како каже, тамо није споран НАТО, него што је претходна власт користила то питање као политичко средство за дистанцирање од српског елемента.

Црна Гора као Украјина

„У Црној Гори је створена ситуација да НАТО изједначавате с црногорским политичким пројектом. Исто се догодило у Украјини, где је њиховим властима политички профитабилно да предимензионирају ту руску причу до крајњих граница. А чињеница је да подижу вештачки ниво кризе да би били политички препознати. Па да ли је украјинска политика рефлексија вредности НАТО-а и ЕУ? Није“, уверен је Радић.
Русија има, према речима Билбије, читав низ инструмената да делује на ситуацију у Украјини, почев од културног утицаја, али то намерно спушта испод радара.
„Многи би се изненадили којом брзином би она могла да утиче на ситуацију у Украјини. Сетимо се Нагорно Карабаха“, каже новинар, имајући у виду територију где већ месецима руски мировњаци патролирају линијом раздвајања између азербејџанских и јерменских снага, одржавајући мир.
Билбија се осврнуо и на спекулације да би америчко оружје из Немачке могло бити померено ка истоку, а као одговор на руско распоређено у Белорусији.
„Такав сценарио је превише застрашујући и не верујем да ће се десити. Мислим да би то била највећа криза од Другог светског рата. Много гора од Кубанске кризе. То би био хаос несагледивих размера и могло би да буде окидач за много штошта”, упозорава наш саговорник.

Једино решење — договор

Радић истиче да је одговор Русије на претње НАТО-а асиметричан, у виду нових типова наоружања које још нико нема, а који служе за одвраћање потенцијалних противника.

„Идеја је да се време за реакцију ПВО скрати, тако да је она неостварива. Сада се инсистира на новим системима попут Авангарда. Нуклеарна тријада у тим категоријама неће бити количински велика, али је довољно то што могу бити уништени главни градови у САД“, каже Радић.

Једино решење за све јесте да Америка и Русија седну и разговарају, за шта су показали интересовање и бивши председник САД Доналд Трамп и актуелни Џозеф Бајден, али су против били војни лобији, каже Билбија и закључује:
„Не можете пројектовати силу и да претите озбиљно Русији. Није могуће да неко заиста мисли да може било шта војно да наштети Русији и заиста мислим да је једини спас и за Русију, и Америку, и за све нас да се они нешто договоре.“
Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 01.12.2021
РУСИЈА
Путин: Тражимо писане гаранције за неширење НАТО-а
Балистичке ракете Русије - Sputnik Србија, 1920, 01.12.2021
РУСИЈА
Руско нуклеарно оружје у Белорусији – озбиљно упозорење Западу
Заједничке војне вежбе Оружаних снага Украјине и земаља НАТО-а Три мача 2021 - Sputnik Србија, 1920, 01.12.2021
РУСИЈА
Кијев: Москва не може да нас спречи да се приближимо НАТО-у
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала