- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Како је омикрон сој корона вируса уздрмао тржиште криптовалута

© Sputnik / Григорий Сысоев / Уђи у базу фотографијаЛабораторија Центра за вирологију и биотехнологију
Лабораторија Центра за вирологију и биотехнологију - Sputnik Србија, 1920, 04.12.2021
Пратите нас
Омикрон сој корона вируса утицао је и на криптотржиште. С једне стране, цене најпопуларнијих криптовалута, биткоина и етеријума, нагло су пале у петак. С друге, вредност криптовалуте која дели име с новим сојем порасла је чак 900 одсто. Ипак, скоро је извесно да цене неће дуго осцилирати и да ће бити стабилне током децембра.
С појавом омикрон соја корона вируса који би могао да „заобиђе“ имунитет створен вакцином, најпопуларнија криптовалута биткоин је пала за готово осам одсто. У петак, 26. новембра, биткоин је потонуо за чак 7,8 процената на 54.377 долара, на најнижи ниво од 12. октобра. Етеријум, други највећи токен по тржишној капитализацији, пао је тог дана чак за 11,6 одсто, на 4.070 долара.
Мање криптовалуте које имају тенденцију да се крећу у тандему са биткоином, такође су пале, а према првим информацијама, пад вредности криптовалута се догодио јер су после појаве омикрон соја улагачи почели да се ослобађају ризичне имовине у корист сигурних уточишта као што су државне обвезнице, јен и долар.

Криптотржиште и корона вирус

Иако сматра да је појава омикрон соја имала удела у паду вредности криптовалута, менаџер компаније „Тендерли“ Стефан Игњатовић оцењује да нова варијанта вируса није главни узрок пада цена, јер ковид 19, до сада, није имао значајан негативан ефекат на криптотржиште:
„Шаблон се понавља: биткоин пређе 60.000 долара, повуче све са собом, онда крене да пада, етеријум се задржи, а остале криптовалуте осцилирају. Али, не бих се много бринуо. Гледао бих етеријум као главни индикатор здравља тржишта. Биткоин је са 60.000 пао на 58.000. Етеријум вреди 4.600 долара, а пре два сата је био 4.500. Не мислим да ће ово битно утицати на тржиште.“
Како додаје, пандемија корона вируса је пре помогла него одмогла криптотржишту, јер је открила „тачке пуцања“ традиционалне економије.

„Кроз цео овај период, крипто је само цветао. Не говорим само о финансијским улагањима, већ и о блокчејну и пројектима који се развијају. Пандемија је умерено до јако убрзала прихватање криптовалута. Можда имамо краткорочне падове цена, али је, генерално, пандемија показала да је потребно премештање на нешто што је отпорније на овакве догађаје“, предочава Игњатовић.

Игњатовић напомиње да осцилације мање од 20 одсто вредности криптовалута нису забрињавајуће и оцењује да у следећих месец дана цене неће нагло пасти, али ни порасти, за разлику од истог периода прошле године.
„Ако се у нестабилном периоду, попут новогодишњег, током ког људи обављају много више трансакција, етеријум задржи на више од 4.000 долара, то је позитиван знак. То је озбиљан подухват, али ако успе, то је врло пристојан индикатор да је направљен још један велики корак у прихватању крипта и блокчејна“, оцењује Игњатовић за „Спутњик“.
© REUTERS / EDGAR SUОсцилације мање од 20 одсто вредности криптовалута нису забрињавајуће.
Криптовалуте - Sputnik Србија, 1920, 30.11.2021
Осцилације мање од 20 одсто вредности криптовалута нису забрињавајуће.

Омикрон валута — кратког даха

Пад цена криптовалута није једино интересантно дешавање на тржишту које је уследило након појаве новог соја. Вредност криптовалуте која сасвим случајно носи назив као и нова варијанта вируса омикрон (ОМИЦ), порасла је за чак 900 одсто само због тога што деле име. Од суботе до понедељка, њена цена скочила је са 65 на 700 долара.
„Из неког глупог разлога људи су почели да купују ту криптовалуту, да ли из шале или зато што мисле да то има смисла, јер су резоновали да су се овакве ствари дешавале, па су купили омикрон да би га продали кад поскупи. Било каква препорука људи да се она купи је апсурдна, посебно сада када се то већ догодило. Цена ће скоро сигурно пасти, ако не на ниво пре омикрон соја, онда бар на сличан“, прогнозира Игњатовић.
Подсетимо, омикрон сој ковида 19, који је откривен у Јужној Африци, има бројне мутације на шиљку, тј. спајк протеину вируса, због чега би могао да „избегне“ имуни одговор организма и постане заразнији од делта варијанте.
У чему је тајна кинеског успеха... - Sputnik Србија, 1920, 29.11.2021
ЕКОНОМИЈА
Омикрон одлетео у небеске висине
Пандемија - Sputnik Србија, 1920, 30.11.2021
СВЕТ
Немачки епидемиолог: Омикрон је можда божићни поклон, могао би да убрза крај пандемије
Руска вакцина Спутњик Ве - Sputnik Србија, 1920, 30.11.2021
РУСИЈА
Руским научницима треба три недеље да проуче омикрон
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала