Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Опомена Квинте Приштини за Дечане: Крајњи циљ повећати изгледе Косова за Унеско

© AP Photo / Visar KryeziuМанастир Високи Дечани
Манастир Високи Дечани - Sputnik Србија, 1920, 04.12.2021
Пратите нас
Западни покровитељи Приштине сматрају да би власти тзв. Косова на плану односа према СПЦ и њеним објектима морале повући конкретне потезе да би увећале изгледе поновног захтева за чланство у Унеску, сматра професор Дарко Танасковић поводом захтева земаља Квинте косовској влади да спроведе одлуку о имовини манастира Високи Дечани.
На овај захтев држава Квинте бурно је реаговало Удружење историчара Косова „Али Хадри“ саопштењем у коме тврде да је реч о неприхватљивом притиску на косовске институције.
Професор Дарко Танасковић подсећа да је и раније било повремених упозорења и апела из тзв. „међународне заједнице“.

„Односно, оног њеног дела који подржава независност ’Косова‘ и залаже се за промовисање његовог међународно правног субјективитета, да би ваљало спровести предметну правоснажну одлуку Уставног суда у вези са враћањем узурпираног земљишта манастиру Дечани, подсећа професор Танасковић.

Опомена држава Квинте за добробит „Косова“

Овакво понашање, додаје наш саговорник, у складу је са схватањем да је тзв. Косово суверена држава, у којој се треба изборити за пуну владавину права, као и да се мора поштовати културно наслеђе на њеној територији, без обзира на то којој националној традицији, односно заједници припада.

Проблематика заштите српске културне баштине на КиМ додатно је актуализована на недавно одржаном заседању Генералне конференције Унеска, где је званично потврђено да оно представља сталну бригу ове специјализоване агенције УН за образовање, науку и културу. Западни покровитељи тзв. Косова мишљења су, међутим, да би тамошње власти кад је реч о односу према сакралним објектима и имовини СПЦ морале повући конкретне потезе којима би увећале изгледе поновног захтева за чланство у Унеску, који ће сигурно пре или касније поднети, верује саговорник Спутњика.

Професор Танасковић овоме додаје да је кредибилитет Приштине у овом тренутку код већине држава-чланица изразито низак, укључујући и немали број оних које су признале независност тзв. Косова.

Селективна правда међународног фактора

Неспровођење законских и споразумима утврђених обавеза константа је понашања свих досадашњих влада у Приштини, напомиње Танасковић, а ове Куртијеве нарочито.

„Приштина је у томе, с једне стране, размажена симптоматичном благошћу оних међународних чинилаца који би на њу могли имати утицај ( ЕУ, Велика Британија, САД...), док, с друге, верује да ће Србија у догледно време бити приморана да изричито или на неки индиректан начин призна независност ’Косова‘, после чега ће све остало, како тамо процењују, изгубити смисао и значај, па чине све да тај тренутак дочекају са што мање спроведених мера на које су обавезни, а које им не одговарају. Неосновано, па и комично реаговање чланова Удружења историчара Косова ’Али Хадри‘ парадигматично је за тај општи став произвољности у односу на поштовање закона, али и елементарног друштвеног реда и уравнотежене логике, са константном праксом замене теза и оптуживања других за сопствено пркошење свему што се сматра цивилизованим стандардима одговорног понашања, каже наш саговорник.

Приштина неће бити санкционисана

Професор Танасковић напомиње да није извесно, али ни немогуће, да ће им актуална конјунктура наложити да послушају, али је сигурно да неће ни на који начин бити санкционисани, уколико се по ко зна који пут оглуше. Лично, додаје, није оптимиста.

„За понашање тзв. Квинте карактеристична је, условно речено, ’селективна принципијелност‘. Доследношћу у ставу да са на ’Косову‘ мора уважавати специфичан статус СПЦ и њених имовинских права, а православним сакралним објектима и духовно-културној баштини уопште обезбедити физичка безбедност и неопходно одржавање, настоји се компензовати изразита политичка пристрасност у корист ’Косова‘ и неспремност да се о било чему озбиљно и обавезујуће разговара, сем о исходу онога што се сасвим непримерено назива ’дијалогом Београда и Приштине, а тај се исход види искључиво у признавању косовске независности или, како косовски званичници дрско кажу, узајамног признања ’двеју држава‘“, објашњава он.

У сваком случају, закључује професор Танасковић, без обзира на тај неповољни општи контекст и на ово систематично испољавање двоструких стандарда, опомена приштинским властима у вези са потребом да коначно спроведу одлуку свог Уставног суда сама по себи је добродошла и потенцијално корисна.

Косовски историчари љути на државе Квинте

Косовско удружење историчара друкчијег је мишљења, а како је навело, „амбасадори Квинте не би требало да врше притисак на косовске институције да спроведу неуставну и незакониту одлуку која ће представљати опасан преседан за Косово“.

Они су позвали косовске институције да не спроводе одлуку Уставног суда о враћању земљишта манастиру Високи Дечани и изразили сумњу због журбе међународне заједнице да се спроведе одлука која је, како кажу, „супротна слободама и људским правима“.

Подсећамо, јуче су шефови мисија Француске, Немачке, Италије, Уједињеног Краљевства и Сједињених Америчких Држава саопштили да су и даље забринути, јер упркос сталним позивима међународне заједнице, косовске институције нису у потпуности спровеле законити упис земљишта манастира Високи Дечани у складу са одлуком Уставног суда у Приштини из 2016. године.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала