- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Политичка збрка, економија у плусу, с Русијом и Србијом може боље: Годишњица владе Црне Горе

© AP Photo / Risto BozovicПремијер Црне Горе Здравко Кривокапић са министрима у Скупштини Црне Горе
Премијер Црне Горе Здравко Кривокапић са министрима у Скупштини Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 04.12.2021
Пратите нас
Иако је Црна Гора дио евроатланских интеграција, влада је могла више да се потруди око сарадње са Србијом и Русијом, гледајући прије свега свој интерес, оцјењује аналитичар Предраг Дрецун поводом годину дана рада кабинета Здравка Кривокапића.
Дрецун сматра да се извршној власти са економске тачке гледишта може дати добра прелазна оцјена, док са политичке тачке гледишта имамо „тоталну збрку“.
„Ако бисмо гледали само ’суво‘ економске параметрe, могли бисмо да кажемо да је влада одлична“, казао је Дрецун за Спутњик и подсјетио да од августа Црна Гора бележи суфиците.
Ти суфицити су, како додаје, већи и од оних из 2019. Уз то, како наводи Дрецун, најављен је и програм „Европа сад“.

Политичка збрка

Дрецун подсјећа и да у претходних годину дана није било кашњења у исплати пензија.

„Са економске тачке гледишта, може да се дâ једна добра прелазна оцјена, а са ове политичке тачке гледишта је једна тотална збрка. Имате као рогове у врећи једну коалицију која влада, а која је између себе посвађана, која јавно то демонстрира, што је најгоре од свега“, казао је Дрецун.

Дотле је програм „Европа сад“, којим се планира најнижа цијена рада од 450 евра, по мишљењу нашег саговорника, добар.
„Ради се о једноставној прерасподјели пара унутар постојеће своте, повећаће се примања најугроженијима, захватиће се од оних који имају већу добит, тако ће се омогућити већа потрошња, а влада ће преко ПДВ-а моћи лакше да пуни своју касу. Ријеч је о добро осмишљеном програму, проблем је што се спроводи у нестабилној политичкој атмосфери“, каже саговорник Спутњика
Он истиче да је проблем ове Владе што унутар ње није било консензуса око спољнополитичког дјеловања.

„Имамо парадоксалну ситуацију да у Црној Гори истим интензитетом владу нападају и власт и опозиција, а она опстаје на страху да се ДПС не врати на власт. Сада имамо један моменат да је ДПС коначно скупио храбрости да преда иницијативу Скупштини, коју је потписало 40 посланика опозиције, да се гласа о повјерењу влади“, описује ситуацију Дрецун.

Опозиција неће добити глас за обарање владе

Он, међутим, сматра да опозиција неће наћи тог једног посланика из владајуће већине, који им је потребан да се сруши влада.

„Ко би гласао за пад владе из владајуће већине, био би политички мртав, јер то би значило повратак ДПС-а на велика врата и мислим да зато неће нико од владајућих посланика подржати иницијативу опозиције за обарање Кривокапићеве владе“, каже Дрецун за Спутњик.

Наш саговорник истиче да ипак не вјерује да ће ова влада истрајати све четири године, не због тога што је неће подржавати 41 посланик власти, већ зато што је неодрживо стање у коме је у Скупштини изгласано свега десетак закона до сада, у овом њеном мандату.
„Влада није потрошила ни довољно енергије за успостављање боље сарадње са државама које нијесу чланице НАТО-а, а јесу важне за Црну Гору. Мислим прије свега на Србију и Русију. Србија је највећи спољнотрговински партнер Црне Горе, највише туриста из Србије долази на наше приморје. И Русија је веома значајна за Црну Гору, и због туриста, и због великих могућности за економску сарадњу. У влади нема довољно храбрости да кажу: ми ћемо сарађивати и са Србијом и Русијом јер је то у интересу Црне Горе. Ми јесмо дио евроатланских интеграција, али у том систему су Грчка и Турска, на примјер, па оне имају веома добре односе са Русијом. Иако смо мали, не морамо бити монета за поткусуривање великих“, поручује Дрецун.
Још један разлог за критику он види у томе што нова влада није ништа урадила по питању тога да се стане на крај непотизму и политичком запошљавању.

Година кризе власти

Колумниста и новинар Драган Росандић Роси каже да се година рада ове Владе може окарактерисати као година кризе владе и власти.

„Кад кажем власти, мислим на тројну коалицију, која се слаже као рогови у врећи. Влада је скупљена као с коца и конопца, у кризи је од формирања. Након избора смо изгубили три-четири мјесеца на формирање владе, а могли су се сакупити за десетак дана. Епицентар саме кризе власти је премијер Здравко Кривокапић“, сматра Росандић.

Смета му, каже, што Кривокапић у 24 сата дâ пет изјава које потиру једна другу, а тај манир је, тврди, увео у владу у којој постоје кланови.
Он истиче да је након 4. и 5. септембра, када су поводом тога како обезбедити несметану инаугурацију митрополита црногорско-приморског Јоаникија избила на видјело неслагања у влади, са једне стране премијера, са друге координатора за сектор безбиједности Дритана Абазовића, министра полиције Секулића и директора полиције Брђанина, било очигледно да сâм премијер не контролише Владу.
„Са смјеном министра правде Владимира Лепосавића он је изгубио важног човјека који му је држао страну“, додаје Росандић, уз оцену да у влади влада „општи хаос“.
На међународном плану, како констатује, настављена је политика ДПС-а, чак и тврђа, у односу према Србији, Русији, сусједима.
С друге стране, на економском плану, сматра он, недостаје инвестиција, а министри представљају „неубједљиве планове, гдје тврде да ћемо за годину-двије сустићи оно што је Словенија стварала деценијама“.
„Кад се све то сложи, ја не знам како ћемо ми изаћи из комплетне кризе“, каже Росандић за Спутњик.
Скупштина Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 03.12.2021
РЕГИОН
Објављено када ће црногорска Скупштина расправљати о смени Владе
Здравко Кривокапић - Sputnik Србија, 1920, 02.12.2021
РЕГИОН
Кривокапић: Историја ће показати, ова влада је најбоља
Премијер Црне Горе Здравко Кривокапић са министрима у Скупштини Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 02.12.2021
РЕГИОН
Хоће ли се на истој сједници Скупштине Црне Горе гласати о повјерењу влади и буџету
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала