- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Легендарни Француз осуо паљбу по ФИБА и Евролиги: Ово није нормално

© Фото : ФИБАБивши француски тенисер Тони Паркер
Бивши француски тенисер Тони Паркер - Sputnik Србија, 1920, 04.12.2021
Пратите нас
Тони Паркер, прослављени француски кошаркаш и власник КК АСВЕЛ из Лиона, критиковао је Међународну кошаркашку федерацију (ФИБА) и Евролигу што годинама не могу да пронађу заједнички језик око доступности играча за репрезентативне обавезе у току сезоне.
ФИБА је пре пет година саопштила да од 2017. покреће нови систем квалификовања за највећа такмичења – Европско и Светско првенство – и од старта нису наишли на подршку Евролиге.
Највише из разлога што их челни људи ФИБА нису ништа питали, већ су само „уденули“ утакмице у већ натрпан календар и мислили су да се подразумева да ће кошаркаши који играју Евролигу бити доступни.
Светислав Кари Пешић – селектор кошаркашке репрезетације Србије - Sputnik Србија, 1920, 26.11.2021
СПОРТ
Настављен „терор“ ФИБА – жртва је поново иста
Међутим, како је Евролига независна од ФИБА, одмах је саопштено да елитно клупско европско такмичење неће мењати календар, што је самим тим значило да најбољи евролигашки играчи неће моћи да наступају за репрезентације током „прозора“.
Четири године прошло је од првих квалификација и ништа се није променило. Крајем новембра 2021. године почео је нови круг – овога пута квалификација за Светско првенство – и ништа се није променило.
Репрезентације су у већини без најбољих евролигашких кошаркаша, мање селекције то користе и праве изненађење, а највише трпи кошарка. То је рекао и Тони Паркер, први човек АСВЕЛ-а који се такмичи у Евролиги.
„Ситуација је јако тужна, плаћамо цех што Евролига и ФИБА већ годинама не могу да се договоре или пронађу решење. Надам се да ће баш због оваквих ситуација успети да пронађу заједнички језик. Не знам одакле да почнем. Није нормално све ово. Ми, АСВЕЛ, плаћамо скупу цену. Прошле сезоне нисмо имали 4-5 кошаркаша за полуфинале и финале Шампионата Француске“, рекао је Паркер за Л'Екип.
Паркер је био синоним за репрезентацију Француске, готово увек се одазивао на позиве селектора док је играо у НБА, али сада када је у функционерској улози покушава другачије да помогне.
„Ја сам највећи навијач француског националног тима. Наравно да желим да помогнем. Хвала им што нису присилили Елија Окоба да игра за репрезентацију на дан када је АСВЕЛ играо у Евролиги, а могли су. Договорили смо се да Пол Лакомб напусти клуб и оде у репрезентацију јер ипак мора неки баланс“, казао је Паркер.
На дан када је Француска играла против Црне Горе, у петак 26. новембра, у Евролиги играо се француски дерби између АСВЕЛ и Монака.
Тог дана национални дрес Триколора обукао је само Пол Лакомб из АСВЕЛ-а, док су сви остали играчи два најбоља француска клуба играли у Евролиги.
„Могли смо да одложимо утакмицу (против Монака). Затражили смо то. ФИБА и Евролига морају да седну да разговарају и направе нормалан календар јер ово никако не помаже кошарци“, закључио је Паркер.
Паркер је рекао оно што је и нама у разговору више пута истакао Владимир Кузмановић, бивши српски кошаркаш, а опширније о сукобе две стране и апсурдности ФИБА квалификација прочитајте у тексту – Настављен „терор“ ФИБА – жртва је поново иста.
Настављен „терор“ ФИБА – жртва је поново иста
Србија доживела шокантан пораз у Белгији!
Невероватна ситуација на Јадрану: Партизан изгубио 56 разлике и играо 2 на 5!
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала