- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Велики политички догађај: Путин иде у посету Индији, најављени бројни споразуми

© POOL / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин и премијер Индије Нарендра Моди
Председник Русије Владимир Путин  и премијер Индије Нарендра Моди - Sputnik Србија, 1920, 04.12.2021
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин отпутоваће у званичну посету Индији 6. децембра где ће се састати са премијером те земље Нарендром Модијем. Очекује се потписивање билатералних споразума у многим сферама, рекао је амбасадор Русије у Индији Николај Кудашев.
Како је истакао, упркос одређеним забринутостима, повезаних са појавом новог соја вируса корона „омикрон“, једнодневна посета ће бити реализована.
„То ће бити велики политички догађај који је посебно неопходан у овом тренутну када расту захтеви за развојем билатералних односа и формирањем простора за сарадњу у Евроазији. Након самита можемо очекивати опширну заједничку политичку изјаву. Ради се на томе, то ће бити документ од великог значаја који ће обухватати скоро све аспекте билатералних веза наше међународне сарадње – од агенде УН-а, реформисања те организације до решавања регионалних криза и напредовања у билатералној сфери“, рекао је руски амбасадор у Њу Делхију.
Како је додао, у том документу ће бити фиксиране традиционалне вредности билатералних односа Москве и Њу Делхија.
Осим изјаве, очекује се и постизање договора у различитим областима.
„Може се очекивати склапање споразума у сферама као што су транспорт, наука и техника, свемир, војна и војно-техничка сарадња, култура, образовање. То није цео списак. Што се тиче традиционално осетљиве области наших међусобних односа, као што су војно-техничке везе, у ту можемо очекивати напредак“, рекао је Кудашев.
Састанку Путина и Модија претходиће читава серија догађаја међу којима су билатерални састанци министара спољних послова и министара одбране Русије и Индије, као и седница међувладине комисије за војну и војно-техничку сарадњу.
Посета руског лидера Индији, која је требало да се одржи прошле године, али је одгођена због пандемије, означава повратак контаката на уобичајени формат састанака уживо, нагласио је амбасадор.
Противавионски ракетни систем С-400 Тријумф на полигону Ашулук - Sputnik Србија, 1920, 02.11.2021
РУСИЈА
Русија може испоручити Кини и Индији системе С-500
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала