- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Белорусија: Украјинском војном аташеу уручена протестна нота због повреде границе

© REUTERS / GLEB GARANICHУкрајински граничари патролирају дуж границе са Белорусијом
Украјински граничари патролирају дуж границе са Белорусијом - Sputnik Србија, 1920, 05.12.2021
Пратите нас
Војни аташе украјинске амбасаде у Минску позван је у Министарство одбране Белорусије где му је уручена протестна нота због повреде белоруске границе од стране Украјине, наводи се у саопштењу Министарства на Телеграму.
„У Одељење за међународну војну сарадњу Министарства одбране 5. децембра је позван војни аташе у амбасади Украјине у Републици Белорусији, коме је уручена протестна нота у вези са све учесталијим кршењем државне границе Републике Белорусије у ваздушном простору од стране Украјине“, саопштило је Министарство.
Министарство је истакло да је разлог била повреда државне границе Белорусије у ваздушном простору 4. децембра 2021. од стране украјинског хеликоптера Ми-8 у области насеља Нова Рудња.
„Војни аташе је обавештен да украјинска страна избегава дијалог ради решавања спорних питања, како путем међународне војне сарадње, тако и у погледу контроле наоружања, што је веома забрињавајуће“, напомиње се у саопштењу.
Осим тога, украјинској страни су „презентоване чињенице које сведоче о избегавању обавеза Украјине у оквиру регионалних мера поверења и безбедности, као и о извођењу низа војних вежби у близини белоруске државне границе од стране јединица Оружаних снага Украјине у светлу оптужујуће реторике против Републике Белорусије“.
„Ове чињенице могу да указују на могућност избијања претње по безбедност Републике Белорусије у јужном правцу“, напомиње се у саопштењу Министарства.
У суботу је Државни погранични комитет Белорусије саопштио да су украјински пилоти који су управљали хеликоптером Ми-8 током војних вежби повредили белоруску границу. У Кијеву су те информације демантовали.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала