- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Додик: Запад намеће решења, Русија поштује Устав БиХ

© Sputnik / Лола ЂорђевићМилорад Додик
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 05.12.2021
Пратите нас
Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао је вечерас да западне силе теже да намећу своја решења, док Русија жели да се поштује Устав и договор три конститутивна народа и два ентитета у БиХ.
Додик је након што је током недеље у Москви разговарао са руским председником Владимиром Путином, истакао да "за Путина никаква врста интервенционизма са запада није прихватљива".
"Кад сам му објашњавао за војску, индиректне порезе, за СИПА, он ме питао како то Устав каже. Кад сам му то објаснио да је то уставно право наше, он је рекао да је то наше право", објаснио је Додик у интервјуу за РТРС.
Додик тврди да Запад за одређене кредите тражи и политичке уступке, што, како каже, није случај са Кином.
Додаје да је и Русија спремна да без условљавања инвестира у Републици Српској и подсећа да је током посете тој земљи са Гаспромом договорена изградња аутономног система снабдевања гасом Републике Српске и две гасне електране за производњу струје.
"И то је нешто што је важно за нас и та укупна инвестиција по првим показатељима могла би да износи више од милијарду евра. То треба да се испланира. Ми смо предвидели рокове и потпуно сам уверен да ће идуће године бити почетак и реализација тог пројекта", рекао је Додик.
Нагласио је да је то резултат директне комуникације с председником Русије и најважнијим представницима те земље.
Сматра да западне земље имају другачију праксу слања изасланика и уцена у циљу економије.
"Да је Република Српска пристајала на то, између осталог, сада би имала приватизовану електропривреду и скупљу електричну енергију", поручио је Додик.

Ако се странци буду мешали, РС не излази на изборе

Додик је упозорио јда Република Српска неће изаћи на изборе ако се странци буду мешали у изборни процес и да постоје механизми да се такви избори онемогуће.
"Не знамо како ће опозиција у Српској поступити, али ми знамо да ако дође до уплитања страног фактора у рад ЦИК-а нећемо учествовати у изборном процесу", навео је Додик у интервјуу за РТРС.
Истакао је да Српска тражи потпуно неутралну ситуацију и објаснио механизме које тај ентитет може да искористи.
"Довољно је да не дамо наше јавне установе на располагање и наше локалне заједнице могу да не формирају општинске изборне комисије. Дакле, ми тражимо да се реши питање избора члана Председништва и тражимо нова решења. Не може бити решење гласања у врећама, то више не може", поручио је Додик.
Он се поводом преговора око Изборног закона истакао да је РС завршила своју дефиницију могућег решења, а "оно што је важно, јесте да мора да остане национални префикс".
Нагласио је да Хрвати предлажу добро решење.
"У Републици Српској то решење би било да Српска бира Србина и осталог кандидата за члана Председништва, тако да и остали могу да се кандидују. То би писало и за Бошњаке и остале, тако и за Хрвате", објаснио је Додик.
Истакао је да Српска остаје при свом предлогу, али да Хрвати и Бошњаци не могу да се договоре.
"Сав неуспех преговора је у Федерацији БиХ", закључио је Додик.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала