- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Електропривреда Српске: Одлука Уставног суда неће зауставити градњу хидроелектрана

CC BY-SA 2.0 / Ohakuri Dam / Хидроелектрана
Хидроелектрана - Sputnik Србија, 1920, 05.12.2021
Пратите нас
Након дводневне седнице Уставног суда БиХ у Сарајеву, није решена дилема да ли Електропривреда Република Српске може несметано да настави са пројектом изградње хидроелектрана на Дрини који реализује заједно са Електропривредом Србије.
Из Електропривреде Српске поручују да активности Уставног суда могу да успоре, али не и да зауставе пројекат. Истовремено, Уставни суд је продужио рок Заједничкој комисији за концесије БиХ да реши спор око надлежности између Републике Српске и БиХ.
Одлуку о наставку градње хидроенергетског система Горња Дрина, коју су проблематизовала 24 федерална посланика у Представничком дому ПС, Уставни суд БиХ пролонгирао је до јануара наредне године.
„Уставни суд БиХ у предмету У 16/20 одлучио је да одгоди одлучивање о привременој мери до наредне седнице у јануару 2020-те. До тада ће од учесника затражити релевантне податке у вези доношења одлуке о привременој мјери у овом предмет“, саопштио је Уставни суд, преноси РТРС.

„Што се тиче Заједничке комисије за концесије која ради на том спору, не значи нам нешто пуно, ми независно о привременој мери радимо свој посао. Што се тиче самог пројекта, драго ми је да се не обуставља“, истакао је заменик предсједника Комисије за концесије БиХ Миломир Амовић.

Уставни суд продужио је на шест месеци рок Заједничкој комисији за концесије да реши спор око надлежности за изградњу ХЕ на горњем току Дрине. Првобитни од три месеца није искоришћен, јер није било кворума – Менсур Шехагић није долазио на седнице Комисије. Изостанак је правдао спором пред Судом БиХ због наводно незаконитог именовања Заједничке комисије за концесије.
ПроЈекти Србије и РС - Sputnik Србија, 1920, 26.05.2021
Грандиозни заједнички пројекти - Србија у Српску улаже 787 милиона евра
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала