- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Медији: Лавров и Блинкен оштро дискутовали око Украјине

© AP Photo / Jonathan NackstrandАмерички државни секретар Ентони Блинкен и министар спољних послова Русије Сергеј Лавров на састанку у Стокхолму
Амерички државни секретар Ентони Блинкен и министар спољних послова Русије Сергеј Лавров на састанку у Стокхолму - Sputnik Србија, 1920, 05.12.2021
Пратите нас
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров и његов амерички колега Ентони Блинкен оштро су дискутовали ове недеље током вечере у Стокхолму, разговарајући о догађајима у Украјини, пренела је агенција Блумберг позивајући се на изворе упознате са догађајем.
Саговорници агенције тврде да је до расправе дошло током разговора о контрамерама Запада у случају „руске агресије“ на Украјину.
„Оштра размена мишљења почела је након што су Сједињене Америчке Државе и њени европски савезници почели да траже начине, укључујући могуће санкције, да одговоре на претњу ’инвазије Русије‘ на Украјину у вези са распоређивањем руских трупа у близини границе суседне земље“, наводи агенција.
Према наводима два извора, Лавров је подсетио да се 2014. године у Украјини догодио државни преврат, а такође је приметио да НАТО и ЕУ сузбијају другачије мишљење и прете Русији.
Блинкен је са своје стране изјавио да су снаге лојалне бившем председнику Украјине Виктору Јануковичу наводно „отвориле ватру на мирне демонстранте у Кијеву, убивши више од стотину људи“. Амерички државни секретар је такође напоменуо да је НАТО одбрамбени савез, наводи се у чланку.
Блинкен и Лавров састали су се у четвртак у шведској престоници на маргинама министарског састанка Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС).
Како је раније изјавио портпарол руског председника Дмитриј Песков, састанак шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова и америчког државног секретара Ентонија Блинкена у Стокхолму био је добра прилика да земље јасно објасне своје ставове, али да се они по многим питањима разилазе.
Односи Москве и Кијева погоршали су се након поновног уједињења Крима са Русијом и у светлу оружаног сукоба у Донбасу. Москва је као одговор на санкције Запада предузела сличне мере, покренула политику замене увоза и више пута изјављивала да је контрапродуктивно разговарати са њом језиком санкција.
Амерички државни секретар Ентони Блинкен - Sputnik Србија, 1920, 03.12.2021
СВЕТ
Блинкен: Ако Москва крене на Украјину чекају је веома озбиљне последице
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала