- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Пекинг: Вашингтон се под изговором демократије меша у послове других држава

© REUTERS / BRIAN SNYDERАмеричка и кинеска застава
Америчка и кинеска застава - Sputnik Србија, 1920, 05.12.2021
Пратите нас
Министарство спољних послова Кине оптужило је Сједињене Америчке Државе да врше притисак на друге земље и мешају се у њихову унутрашњу политику, наводи се у извештају Министарства под називом „Ситуација са демократијом у САД“.
Модел демократије који промовишу Сједињене Америчке Државе само је параван и изговор за вршење притиска на друге државе и мешање у њихове унутрашње ствари, истиче се у извештају.
„Сједињене Америчке Државе су дуго игнорисале структуралне недостатке сопственог демократског система и недостатке унутрашње демократске праксе. Поносни су што представљају ‘модел демократије’ и под овим изговором мешају се у унутрашње ствари других земаља, под заставом демократије покрећу ратове, изазивајући регионалне нереде и хуманитарне катастрофе“, наводи се у документу.
Министарство примећује да, упркос разликама у нивоима економског развоја, историје и културе, „америчка влада намеће другим државама сопствени политички систем и вредности, спроводи ‘демократске реформе’, планира ‘обојене револуције’, меша се у унутрашње послове других земаља, па чак и свргава режиме других земаља са катастрофалним последицама“.
У извештају се истиче да се „америчка демократија претворила у ‘монетарну политику’ у којој су одлучујуће финансије. Расна дискриминација наставља да постоји и напредује, шири се диференцијација између богатих и сиромашних“.
Министарство додаје да Сједињене Америчке Државе за вршење притиска на друге земље активно користе праксу увођења једностраних санкција, „злоупотребавајући своју финансијску хегемонију и технолошке предности“.
„Надамо се да ће Сједињене Америчке Државе побољшати сопствени демократски систем и праксу и променити приступ у односима са спољним светом. То ће користити не само америчком народу, већ и народима целог света. Ако ниједна земља не буде покушавала да монополизује демократске стандарде, намеће свој политички систем другима и користи демократију као средство за сузбијање других земаља, свет ће постати бољи“, истиче Министарство.
Председник Кине Си Ђинпинг је 10. септембра изјавио да би теоријски сукоб између САД и Кине угрозио не само ове земље, већ и цео свет.
Он је додао да је политика коју САД спроводе у последње времена довела до одређених потешкоћа у кинеско-америчким односима. Тренутна ситуација не задовољава ни обе земље, ни друге светске силе.
Према речима председника Кине, Вашингтон и Пекинг морају да покажу одговорност и политичку вољу и што пре нормализују своје односе.
Амерички војници - Sputnik Србија, 1920, 30.11.2021
РУСИЈА
Америка припрема нове базе да се супротстави Кини, донет план и за Русију
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала