- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Западне земље на челу са Америком осуђују стање људских права у Авганистану

© AP Photo / Bernat ArmangueПрипадници покрета Талибан испред Универзитета у Кабулу
Припадници покрета Талибан испред Универзитета у Кабулу - Sputnik Србија, 1920, 05.12.2021
Пратите нас
Више од 20 земаља, укључујући САД, Немачку и Велику Британију, објавило је заједничко саопштење којим изражавају забринутост по питању навода да су бивши чланови безбедносних снага нестали или да су смакнути у Авганистану.
Саопштење долази након извештаја организације за заштиту и унапређење људских права "Хјуман рајтс воч" (ХРВ) у уторак у којем се наводи да је више од стотину бивших припадника авганистанских безбедносних снага убијено или је нестало откад су талибани (организација која је под санкцијама УН због терористичке активности) преузели контролу над земљом пре готово четири месеца, преносе агенције.
"Наглашавамо да наводне радње представљају озбиљну злоупотребу људских права и да су у супротности с помиловањима која су талибани најавили", пише у заједничком саопштењу које је објавио амерички Стејт Департмент.
Земље, међу којима су Канада, Јапан и Шведска, позвале су на пуну и транспарентну истрагу навода ХРВ.
"Они који су одговорни морају одговарати, а ти кораци морају се јасно објавити као тренутно одвраћање од даљих убистава и нестанака", речено је у саопштењу, пренео је Танјуг.
"Наставићемо да процењујемо талибане према њиховим радњама.", додаје се у саопштењу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала