- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Веома чудан психолошки феномен: Мандела ефекат

Нелсон Мандела - Sputnik Србија, 1920, 05.12.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Вероватно је већина вас чула за "дежа ву", када нам се чини да поново преживљавамо нешто што се наводно већ догодило. У психологији постоји још један сличан феномен, који се дешава када масе људи имају тзв. лажно сећање о неком догађају или чињеници. Тај психолошки феномен носи назив Мандела ефекат.
Наиме, 2009. године је откривено да су многи људи веровали да је бивши председник Јужноафричке Републике умро неколико деценија раније, иако је он и даље био жив и здрав.
Оно што је било чудно у вези са овим веровањем није била чињеница да многи људи нису знали да ли је Нелсон Мандела био жив или мртав (не прате сви, уосталом, међународну политику), већ што је већина њих била убеђена да је он умро у затвору током ’80-их и да су гледали његову сахрану на телевизији.
То, наравно, није било тачно. Мандела је умро тек 2013. у својој 95. години живота.
Име Мандела ефекат је овом феномену 2010. дала Фиона Брум, самозвани паранормални консултант. Постоје још многи примери овог феномена, посебно када је у питању популарна култура.
Уврежено је мишљење, на пример, да је у филму Ратови звезда: Империја узвраћа ударац, Дарт Вејдер рекао Луку Скајвокеру: "Luke, I am your father". Он је, међутим, у ствари рекао: "No, I am your father".
Фиона Брум је понудила псеудонаучно објашњење овог феномена. Она, наиме, верује да ова колективна лажна сећања настају јер се у нашем уму таложе чињенице из паралелног универзума, преноси портал Дневна доза лепог.
Стручњаци за људску психологију пак верују да је посреди нешто друго. Они тврде да су људи који су веровали да је Мандела умро током ’80-их вероватно помешали њега са Стивом Бикоом, још једним активистом против апартхејда, који је стварно преминуо у затвору 1977. након полицијске тортуре.
Пре се дакле ради о нашој природној заборавности и мешању различитих ствари, него о нечему што има порекло у оностраном.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала