- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Аргентина одобрила „Спутњик лајт” као посебну и бустер вакцину

© Sputnik / Александр Кряжев / Уђи у базу фотографијаАмпула вакцине против вируса корона "Спутњик лајт"
Ампула вакцине против вируса корона Спутњик лајт - Sputnik Србија, 1920, 06.12.2021
Пратите нас
У Аргентини је одобрена употреба једнокомпонентне вакцине „Спутњик лајт” као самосталног препарата и као бустер инјекције, саопштио је Руски фонд за директне инвестиције.
„Руски фонд за директне инвестиције објављује да је одобрена за употребу руска једнокомпонентна вакцина против вируса корона ‘Спутњик лајт’ као независан препарат и као допунске инјекције“, наводи се у саопштењу.
„Спутњик лајт“ представља прву компоненту (рекомбинантни хумани аденовирус 26 серотип рАд26) вакцине „Спутњик Ве“ (Sputnik V).
Аргентина је била једна од првих земаља на свету која је регистровала „Спутњик Ве“ у децембру 2020. године. Национална агенција за контролу лекова, хране и медицинске технологије (АНМАТ) одобрила је вакцину на основу руских података без додатних клиничких испитивања у Аргентини. Спутњик Ве“ постао је једна од кључних вакцина коришћених у земљи током кампање вакцинације становништва, што је помогло да се инциденца вируса корона смањи 35 пута за четири месеца.
Истраживање у Аргентини за процену комбиноване употребе препарата „Спутњик лајт“ и вакцина компанија „Астра зенека“, „Синофарм“, „Модерна“ и „Кансино“ показала је да је „Спутњик лајт“ ефикасан универзални бустер за ове вакцине. Свака комбинација („вакцински коктел“) са применом „Спутњика лајт“ дала је већи титар антитела 14. дана након увођења друге дозе у поређењу са хомогеним режимима вакцинације са сваким од препарата (иста вакцина и као прва и као друга доза), истакао је Фонд.
Фонд наводи да ће ефикасност „Спутњика лајт“ против делта варијанте вируса корона као допунске инјекције за друге вакцине бити близу показатељима ефикасности „Спутњика Ве“ – више од 83 одсто против инфекције и више од 94 одсто против хоспитализације.
Подаци објављени у низу земаља потврђују високу безбедност и ефикасност „Спутњика лајт“ у току вакцинације становништва. Конкретно, подаци Министарства здравља провинције Буенос Ајрес (Аргентина) показали су ефикасност „Спутњика лајт“ на нивоу од 78,6-83,7 одсто при вакцинацији старијих особа.
„Спутњик лајт“ вакцина - Sputnik Србија, 1920, 22.11.2021
РУСИЈА
„Спутњик лајт“ – штити Путина, а ускоро и Србе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала